·272 syf.····Okunma: 16 Kasım 2025 18:35 Merhaba! Bir yıldan uzun bi süredir inceleme yazmıyorum ve kitap okumuyorum. Uzun bi aradan sonra okuduğum ilk kitap bu. Gerçekten baya özlemişim ve hamlamışım aynı zamanda bu konuda. Kitap aslında akıcı ve anlaşılır ama odak seviyem çok düşüktü sürekli video kaydırdığım için bu süreçte. O yüzden anlamakta biraz zorlandım kitaptaki bazı olayları. Verimsiz bi okumaydi spoiler vermeden sadece biraz bahsedeceğim.
Küçükken Türkçe derslerinde bi metin boşluğu verilirdi bize ve derlerdi ki bundan yüzlerce yıl sonra neler olacak ne hayal ediyosunuz? İşte tam olarak bunun cevabı niteliğinde bi kitap.
Tüp bebekler olacak. Hatta buna şişe deniyor. Şişelerde yetişen bebekler olacak hep. İnsanlar doğal yollarla çocuk sahibi olabilmelerine rağmen sex sadece bi oyuna dönüşecek ve basitleşecek herkes herkesle ilişkiye girebilecek ve bu illegal sayılmayacak. Yemek yer gibi doğal bişey. Bu şişede yetişen bebekler kuluçka şartlandırma merkezlerinde yetişecek ve burası kelimenin tam anlamıyla "kast" sisteminin olduğu bi yer. İnsanlar sosyal statülerine ve özelliklerine göre alfa beta delta olarak sınıflandırılmış. Tüm bebekler, ailesi hangi statüdeyse o kısımda bekletiliyo. Ve onlara istenilen fiziksel özellikler verilebiliyor.
Bu özenle yetiştirilen çocuklara bazı ideolojiler aşılanıyor. Mesela ölümden korkulmaması gerektiği. Küçük çocuklar günaşırı hastanelerin yoğun bakım ünitelerine götürülüyor ve oradaki hastaların durumunu gözlemletiyolar. Bi nevi alıştırıyolar. Ayrıca sınıf ayrımını iliklerine kadar aşılıyolar çok küçük yaşta.
Ve zaman değişiyor, insanlar değişiyor, insanların dış görünüşleri de değişiyor. Mesela burda yaşlanma yok! Kimse yaşlanmıyor. Kırışıklık yok, hastalanma yok , organ hasarı yok, unutkanlık yok. Ve mutlu eden haplar var. Ne zaman mutsuz hissetseniz modunuz düşük olsa bu haplardan içince düzeliyosunuz. Ha bi de soma var. Bu da bir çeşit içki insanlar buna baya bağlı.
Ve çoğu kişinin helikopteri var. Herkes helikopter kullanıyo.
Aldoux Huxley de bu soruya böyle cevap vermiş. Hayalindeki ütopyayi böyle tasvir etmiş.