2025 35. kitabı
2024’te yayımlanan “Öteki Hayvanlar” 71. Sait Faik Hikâye Armağanı, Doğan Hızlan Özel Ödülü ve ÇYDD tarafından verilen 15. Türkan Saylan Sanat Ödülü'ne layık görülmüş bol ödüllü bir eser. On bir öykü yer alıyor kitapta. Öykülerin genelinde var olan bir ötekileştirmeyle başlıyor eser. İlk öykü Yaz Biter. Hikâyeyi bize, kızgın bir büyükanne ve terk edilmiş bir anne elinde büyüyen çocuklardan biri anlatıyor. Anlatıcı, çocukluğa dair yoksunluğundan, itilmişliğinden dem vuruyor. Yazar, ötekileştirme kavramıyla açtığı eseri yine aynı kavramı vurguladığı bir öyküyle sonlandırıyor. “Öldürme Biçimleri”nde eşinden ayrılan ve çocuğunu tek başına büyütmeye çalışan bir anne var. Çocuğunu kalıplara sokmaya çalışıyor. Anlatıda yer alan karides metaforu da kendini suyun dışına atan, bir anlamda kurulu düzenden sıyrılmaya çalışan bir imge. Yazar, birbirinden farklı temalar ele alıyor ama öyküleri birbirine bağlayan bağlar mevcut . Anlatılarda mekân olarak en çok Ayvalık ve çevresi tercih ediliyor. Ayrıca yazarın hemen her öyküsüne bir hayvan eşlik ediyor. Derya Sönmez; kişilerin eğilimlerini ve insan ruhunun derinliklerini yazarken hayvanları da işin içine katıyor. “Siste Dağılan Gemiler” adlı öykü, kitapta benim en çok beğendiğim öykülerden biriydi. Deniziyle, balığı ve balıkçısıyla Sait Faik ruhunu yaşatan bir anlatı… Esere adını veren “Öteki Hayvanlar” da okurken bana Onat Kutlar’ın İshak öyküsünün dinginliğini yaşattı. Köklerin çıktığı yere olan bağlılık ve oradan koparılışın hüznünü okudum bu satırlarda. Derya Sönmez; Öteki Hayvanlar, Cunda’da Akşam Hazırlığı ve Rüzgarın Nefesi Yahut Tatilcilere Birtakım Tavsiyeler adlı öykülerde “öteki” algısını besleyen “göç” olgusunu işliyor. Ve son olarak bahsedeceğim sen diliyle yazılan “Kedi Adımları” öyküsünde, anlatıcı kadın aldatılma hikâyesini anlatırken kurguya eşlik eden kedilerin gerçekliği de göz dolduruyor.
Öteki HayvanlarDerya Sönmez · Sel Yayınları · 202492 okunma