1525 sayfalık yolculuğun sonuna üzülerek de olsa geldim. Üzülerek diyorum, çünkü bitmesini hiç istemedim. Romanın kahramanlarıyla öyle bütünleştim ki onlardan ayrılmak üzücüydü.. Siz ne yüce bir kalemmişsiniz Aleksandre Dumas, kaleminizin önünde saygıyla eğiliyorum..
1. Ciltte İhanet,haksızlığa uğrama, çaresizlik ve umudu okumuştum. 2. Ciltte bunların yerini intikam ve adalet alıyor. "Ben artık ne insanım ne yaşadığım dünyadanım. Ben intikamın ta kendisiyim" diyen Edmond Dantes'in, namı diğer Monte Cristo Kontu'nun intikamı..
Öyle böyle intikam değil.. Her aşamasını ilmek ilmek dolayıp nakış nakış işliyor adeta.. Danglers, Fernand ve Villefort intikamdan nasiplenirken, yakınlarının ve masumların zarar görmesi Edmond'a vicdan muhasebesi yaptırıyor. Merhamet ve affetme duyguları insan olduğunu hatırlatıyor.
Kişisel öç almak değil, ilahi adalet olarak görmesi ve paranın gücü..
Benim kırmızı çizgim olan adalet kitapta yerini buldu. Hayatta da yerini bulması ümidiyle..
Mutlaka okunması gereken bu başyapıta not vermek haddimiz değildir elbette âdet yerini bulsun, kitaba notum 10/10
Bir insanı gerçekten tanımak isterseniz, ona para verin ve ne yapacağını görün..
Kibir, tıpkı eski bir maden gibi kazıldıkça derinleşen ve sonu gelmeyen bir kuyudur..
İnsan doğuştan suçlu değildir. Suçu çevreleri yaratır..
#montecrıstokontu #alexsandredumas #işbankasıkültüryayınları #kitaplarındünyası #beyceli #kasımokumaları #kitapalıntıları #okudumbitti