···Okunma: 21 Kasım 2025 15:40 #BuNasılBirGezegenBöyleCanım çevirmenlik ve editörlük yapan #SuatKemalAngı nın Amerikalı yazar Stanley Crawford'un Unguentine'nin Seyir Defteri adlı kitabını çevirisi sırasında kitaptan etkilenerek, okur ile yazar arasındaki düşünsel yolculuğu kaleme aldığı eseridir.
Çevirisi yapılan kitap mavnada yaşayan, karadan ve insandan izole bir hayat süren yaşlı bir evli çiftin yaşamlarını anlatıyor. Kadın karakterin gözünden gerçek ile hayal arasında anlatılanlar Angı'yı etkisi altına alıyor ve çeviriyi sindirerek yavaş yavaş yapıyor. Bu esnada kendi içsel sorgulamalarını da kaleme alarak okura hem düşünsel hem de şiirsel bir edebiyat şöleni sunuyor.
Görseller ile de süslediği anlatımında Angı, kadın-erkek ilişkisini, isim konusunun insanda neleri çağrıştırdığını, doğa ile insan arasındaki etkileşimi ve bağı, hayatta tıkandığın zamanlarda yeniden sıfırdan başlamayı, yalnızlığı ve yaptığı çağrışımları kendi yorumunu da katarak anlatmış.
Walter Benjamin, Rilke, Siddhartha, Cortázar gibi etkilendiği yazarlardan ve kitaplardan alıntılar yapan Suat Kemal Angı'nın deneme tadında birazda kendinden izler taşıyan bu eseri çevirmenin çeviri yaptığı eserle kurduğu bağı anlatıyor.
Yazma ve çevirinin iç içe geçtiği bu eser sizinde aklınızda olsun...
"Sevgili sevdalı okur. Ürpertici güzellik! Kırılacak ya da çoktan kırılmış umut tanesi! Seni dünyevi beklentisizliğinle, o mücevher fazlalığınla yazardan ayırıyor, kitabı yüce gönlüne bırakıyorum."
@cemyayinevi
@burcununseckileri ile okuyoruz