2025 48. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2025 00:48
Ermiş, Sörfçü ve Patron’ı okurken, akışa bırakmak, tevekkül, emek, teslimiyet ve kontrol gibi kavramların birbiriyle nasıl harmanlanmaya çalışıldığını gördüm.. Kitap bir yandan “hayatın doğal akışına güven” derken, öte yandan “hayatının direksiyonuna geç, sorumluluk al” mesajı veriyordu.. Bu iki uç düşünce ilk bakışta çelişiyor gibi dursa da, aslında ikisinin arasındaki ince çizgi insanın gerçek hayat yolculuğunu oluşturduğu kanısına vardım.. Benim kafama takılan şey, kitabın bazı bölümlerinde “akışa bırak” fikrinin, sanki gayreti küçümseyen bir havada sunulmasıydı.. Çünkü bana göre ki asırlardır tasavvufta da böyle görülmüştür kader, gayrete âşıktır.. Sadece bir şeyleri akışa bırakmak, tevekkülün ruhundaki aktif çabanın eksik yorumlanması olur.. Teslimiyet, eylemsizlik değildir.. İnsan önce gayret eder, sonra sonucu Allah’a havale eder.. Bu denge kitabın bazı sayfalarında net değil gibi gelmişti.. Ama Patron bölümündeki pasaj, kitabın bu boşluğu aslında fark ettiğini görmemi sağladı.. Bu cümleler gerçekten önemli: “Merhameti cesaret ile birleştiririm… Bana kötü muamele edemeyeceğini de anlamasını sağlarım.” Bu ifade, benim de üzerinde durduğum “iyi niyetin sınırları” meselesine tam olarak cevap niteliğinde.. Evet, günümüz dünyasında insanlar çoğu zaman iyi niyeti suistimal etmeye hazır bekliyor.. Bu yüzden saf bir diğergamlık, çoğu zaman hayal kırıklığı doğuruyor.. Fakat bu pasajda tarif edilen “cesaretli merhamet” yaklaşımı, aslında sağlıklı olan şey: İyilik yap ama akılla yap.. Merhamet göster ama kendini ezdirme. Hizmet et ama kişiliksizleşme.. Bu noktadan bakınca kitabın mesajı daha anlamlı bir forma bürünüyor. Sörfçünün akışa bırakmayı anlatması, Patron’un kontrolü hatırlatması, Ermiş’in ruhu merkeze oturtması aslında tek bir bütünün parçaları gibi: Aklın, kalbin ve iradenin dengesi.. Sonuç olarak kitap; evet, bazı yerlerde basitleştirilmiş bir kişisel gelişim üslubuna kaçsa da, özellikle bu sizinle paylaştığım pasaj sayesinde iyiliğin istismar edilmemesi gerektiği konusunda doğru bir denge kuruyor.. Yine de ben şahsen kitabın bu dengeyi daha erken ve daha güçlü vurgulaması gerektiğini düşünüyorum.. Çünkü gerçek hayatta en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, merhamet ile cesaretin birlikte yürütülebileceğini bilmek..
Ermiş, Sörfçü ve PatronRobin Sharma · Goa Basım Yayın · 20061,212 okunma