Saygı Öztürk gibi kıymetli bir gazetecinin araştırmaları ve bizzat gidip katılımı ile yazmış olduğu bir eser Yazar Menzil tarikatına ve şeyhlerine (önde gelen liderlerine) gidip “tövbe alma”, “ölüm hatmesi” gibi ritüellere katılıyor, bizzat deneyimliyor. Tarikat içindeki güç mücadeleleri ele alınıyor: Menzil’in neden ikiye bölündüğü, şeyhler arasındaki gerilim ve rekabet. Kitapta Menzil’in siyasi ve bürokratik etkisi de irdeleniyor: Şeriatın işleyişi, Menzil’in devlet içindeki bağlantıları, emniyet ve yargı ile ilişkileri ortaya konuyor. Ticari faaliyetler de kitapta önemli yer tutuyor: Tarikatın holding işleri, finansal yapısı ve ticari gücü analiz ediliyor. Öztürk ayrıca Menzil şeyhinin “zehirlenme” iddiaları, iç tarikat çekişmeleri ve şöhretin karanlık yönlerini de araştırıyor. Kitapta Menzil cemaatinin sosyolojik ve toplumsal boyutu inceleniyor: Müridlerin hayatı, tarikatın sosyal programları ve cemaate bağlı olanların deneyimleri detaylıca aktarılıyor. Öztürk ayrıca tarikatın 15 Temmuz ve devlet içi bağlantılarına dair tartışmalı yorumlara da yer veriyor. Okunabilir bir kitap sade ve akıcı bir dili var.