Bu savaşın sebebi ile ilgili kabul edilecek görüş ki, bu değerli birtakım ilim adamlarının da görüşüdür şudur: Basra'da aralarında meydana gelen olay, hiçbir şekilde savaş yapma kararı vererek gerçekleşmiş değildir. Bu beklenmedik bir şekilde ve her bir kesimin kendisini savunmak istemesi ile olmuştu. Çünkü her iki taraf, karşı tarafın kendisine verdiği sözde durmadığını zannetmişti. Çünkü onlar kendi aralarında işi düzene koymuş, aralarında barış tamamlanmış ve gönül rızasıyla birbirlerinden ayrılmışlardı. Osman'ın (r.a) katilleri kendilerine karşı savaş açılacağından ve çepeçevre kuşatılacaklarından korktular. Bunun için bir araya toplanıp, danıştılar, görüş ayrılıkları ortaya çıktı. Daha sonra da iki kesime ayrılmak noktasında görüş birliğine vardılar ve her iki ordu arasında sabahın erken saatlerinde savaşı başlatmayı kararlaştırdılar. Karşılıklı olarak birbirlerine ok atacaklar ve Ali'nin askerleri arasında bulunan kesim, "Talha ve Zübeyir" antlaşmayı bozdu diye bağıracaklar, Talha ve Zübeyir askerleri arasındaki kesim de, "Ali anlaşmayı bozdu" diye bağıracaklardı. Plânladıkları şekilde uygulamayı gerçekleştirdiler ve savaş baş gösterdi. Her bir kesim kendi kanaatine göre karşı tarafın düzenlediği bir hileyi bertaraf ediyor ve kanının dökülmesini engellemeye çalışıyordu. Bu sebeple her iki kesimin de yaptığı doğru bir işti ve Yüce Allah'a bir itaatti. Çünkü önce aralarında çarpışma olmuş, sonra da bu esas üzere çarpışmayı sona erdirmişlerdi. Bu hususta doğru ve meşhur olan görüş budur. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.
Sayfa 186 - Nebevi Hayat Yayınları, 1