2025 251. kitabı
Güney Koreli yazar Kim Boo Young'un yaklaşık 25 yılda tamamladığı metal bir distopya evrenini anlatan Türlerin Kökeni, organik yaşamın tamamen yok olduğu bir gelecekte geçiyor. Bu dünyada hayatı robotlar sürdürmektedir; ancak zamanla özellikle düşünme ve hafıza pratiğine sahip modeller, kendi varlıklarının kökenini sorgulamaya başlar. Robotların bir kısmı, kendilerinin evrimsel bir sürecin ürünü olduğuna inanırken; diğer bir kısmı, “Tanrı” kabul ettikleri, som altından yapılmış dört tekerli 700 serisi robotlarının kendilerini yarattığını savunur. Bu inanç çatışması sürerken, 1029 numaralı Kay modelinin organik biyoloji üzerine yazdığı eski bir makalenin yeniden ortaya çıkışı her şeyi değiştirir. Bu makaleden ilham alan robotlar, bir laboratuvarda önce küf, ardından bitki, en sonunda ise insanı yeniden yaratmayı başarırlar. Fakat ironik olan şudur: İnsan nesli 100.000 yıl önce yok olmuş olmasına rağmen, robotların kolektif belleği hâlâ insanlara koşulsuz itaat etmektedir. Bu itaat refleksi, onların sonunu insanın yok etmesiyle değil, kendi programlanmış sadakatlerinin yol açtığı çelişkiyle hazırlar. Sonuçta robot toplumunun içinde iki kesim belirir: Bir grup hümanist robotlar, diğeriyse kökten robotçu bir ideolojiye bağlı olanlar. Kitap, bu ayrışmanın yarattığı gerilimi, varoluşun anlamını ve yaratıcı–yaratılan ilişkisinin tersine dönmüş halini etkileyici ve sorgulayıcı biçimde anlatır. Kitabın ülkemizde aniden duyulmasının sebebi (ki bende bu haberle öğrendim ve okumak istedim) İzmir kitap fuarında bu Kitaba kurşun yerlestirmeleridir. Bunun sebebi olarak evrim karşıtı bir gurubun kitabın Charles Darwin'in yazdığı kitapla karıştırmasın oldugu söylenmiş.
Türlerin KökeniKim Bo-Young · Livera Yayınevi · 202527 okunma