···Okunma: 24 Kasım 2025 14:39 #OlafStapledon Türkçede ilk kez @cemyayinevi tarafından romanı çevrilen İngiltere doğumlu felsefeci ve yazardır. Bilimkurgu dünyasının büyük saygı duyduğu buna rağmen okurlar arasında çok az tanınan bir yazardır.
1.Dünya Savaşı başladığında Stapledon savaşa katılmayı reddetti ve vicdani retçilerden oldu. Yardım örgütlerine katılarak Fransa ve Belçika cephelerinde ambulans şoförlüğü yaptı. Savaşta kazandığı deneyimlerin etkisi ile Dünya hükümeti kurulmasını önermeye başladı. Bu temeli ele alarak #Sonveİlkİnsanlar adlı kitabını yayınladı ve kitabı büyük başarı kazanınca kendini yazarlığa adadı.
Arthur C.Clark, Stanislaw Lem, C.S.Lewis, Jorge Luis Borges, Virginia Woolf ve Doris Lessing gibi usta yazarlar ondan etkilendiklerini belirten yazılar yazsa da isminin okurlar arasında fazla bilinmemesinin nedeni roman kurgusunun alışılmadık ve anlatımının farklı olması sayılabilir. Klasik öyküleme yerine bilimkurguyu milyarlarca yıla yayılan bir zaman diliminde içerisinde ayrıntılara inerek ve tarih kitabı formatında anlatır. Zaman ve mekanın iç içe geçtiği ve farklı bakış açılarını aynı metin içinde sunan edebiyatta girift yapısını kullanması Stapledon'u kendi dilinde bile okunması zor yazarlar arasına sokar.
2014 yılında Bilimkurgu ve Fantezi Onur Listesine alınan yazar, bu kitabında çağlar boyunca hem fiziksel hem de düşünce tarzı ile evrim geçiren insanları, kurulan medeniyetleri, diğer gezegenlerdeki yaşamları, dünya insanı ile kurduğu etkileşimi ve saldırıları, medeniyetler arasında oluşan çatışmaları ve sonlarını, her sondan sonra oluşan yeni medeniyette farklı yetenek, fiziki özellikler ve düşünce yapısı ile günümüzden beş milyar yıl sonrasına kadar süren insanlığın geçirdiği değişimleri anlatıyor.
Kitapta, kanatlanıp uçandan, kısa ömürlü olana, dev beyne sahip olandan hayvansal dürtülerine geri dönene, uzun yaşamdan kısa yaşama kadar 18 farklı insan ırkından ve evriminden bahsediliyor. Ayrıca kurulan Dünya hükümetinde Amerikanın söz sahibi olması, savaşlarda silah yerine salgın hastalıklar kullanılarak medeniyetlerin yok edilmesi, her medeniyette din, insan soyunun devamı,iklim ve yerleşim yerlerinin farkı da dikkatinizi çekecek unsurlardan birkaçı.