2025 77. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2025 18:20
Mrs. Dalloway o sabah evden akşam vereceği parti için sipariş ettiği çiçekleri almak için çıkar , eve döner, geçmişten bütün dengesini bozacak bir misafir ağırlar, partiyi verir ve gece biter. Bu bir gün içinde zihni gördüğü her şey, karşılaştığı herkes ve hissettiği her duyguyla onu tabiri caizse daldan dala konarak geçmişten günümüze tüm hayaletlerini de canlandırarak meşgul eder. Kitap Mrs Dalloway’ın tam bir günü boyunca onun ve çevresindekilerin içsel hesaplaşmalarına tanık ediyor bizi. Zihinden zihine çok hızlı geçişler yaptığı, bir ağaç dalı hışırtısında başka birinin hayal dünyasına yolculandığımız için okumak çok kolay değil itiraf etmeliyim. Karmaşık, yorucu. Anlatım ise şahane. Upuzun cümleler öyle melodik öyle ahenkli ki bazı cümleleri tekrar tekrar okumak istiyorsunuz. Betimlemeleri, insan tasvirlemesi ve değişik ruh hallerini ve karakterleri mükemmelen yansıtması ise bilinç akışının daha anlaşılır olmasında çok etkili. Böylelikle de zorluklara dayanma hissi ve çabası yaşatıyor size. Yazar bir günü anlatırken savaş sonrası Londra’sının her karakter için portresini çizmiş, savaşın insan psikolojisi üzerindeki olası etkilerini tek tek her karakter üzerinden çeşitlemiş. Bir de ölüm kokusu var kitapta. Bariz bir ölüm kokusu. Bu kısım da yazarın tamamen kişisel olarak ölümle ilgili kaygılarını ve özlemini ve ölüme karşı yaklaşımını yansıttığı kısım, ki zaten yazarımız kısa hayatı boyunca sanırım 5 kez depresyon geçirip hepsinde de intihar etmiş. Bu kitap bir kadının ve çevresindekilerin geçmişiyle kendi içlerinde hesaplaşmalarını anlatıyor. Birbirinden bağımsız ama birbiriyle iç içe.. Tavsiyedir. Pişman etmez.
Mrs. DallowayVirginia Woolf · Can Yayınları · 20245,9bin okunma