2025 288. kitabı
Arafın Eşiğinde: Vatikan’ın Gizemi.. Roma gecesi, taşların arasından yükselen kadim bir buhar gibi ağırlaşırken, Vatikan’ın avlularında dolaşan sessiz adımlar sanki yüzyılların gölgesini yeniden uyandırır. Modern dünyanın telaşı dışarıda bir uğultu gibi sürse de, buranın duvarları içinde zaman bükülür; saatler durmasa da akmaz ama yaşamayı sürdürür. Sanki her taş, her kubbe, her koridor, insanın kendi içindeki karanlığı dinleyen bir kulaktır. Bilimin keskin ışığı Roma’nın üzerine düşerken, din kendi gölgesine sığınır. Bu iki güç arasında gergin bir çizgi uzanır; görünmeyen ama her adımda hissedilen bir çizgi. Melekler ve Şeytanlar tam da bu çizginin üzerinde yürüyen bir hikayedir. Bir adım ileri atıldığında hakikat, bir adım geri durulduğunda korku belirir. Soru basittir ya cevabı? İnanca rağmen gerçeği görmek mümkün müdür? .. İnanç çoğu zaman bir sığınaktır, gerçek ise sığınağın kapısını açan rüzgar. O rüzgar kutsal sayfaları titretirken, insan kendi yalanlarının da kımıldadığını hisseder. İllüminati’nin gölgeleri, modern dünyanın yüzüne düşen eski bir maske gibi belirir. Onların varlığı ne tamamen gerçek, ne tamamen hayaldir; tıpkı toplumun üzerine çöken o görünmez korku gibi. Gizli örgütler yalnızca güç peşinde değildir; onlar insanın en karanlık arzularını organize eden gölgelerdir. Bir gölgenin dili yoktur; ama susarak çok şey söyler. Roma sokaklarında rüzgarın taşıdığı her fısıltı, okuyucunun zihnine tek bir hissi bırakır: Gerçeğin de bir kokusu vardır. Bazen küf kokar, bazen taş, bazen de yanmış bir sayfa gibi. Melek Şatosu’nun kulesine doğru çıkan her adımda, gerçeğin ağırlığı biraz daha belirginleşir. Kubbenin göğe açılan boşluğu, insanın içindeki sonsuzluk arzusunu hatırlatır. Şatonun duvarları devasa bir hafıza gibi; üstüne dokunan her nefes, yüzyılların bir yankısıdır. Şatonun altındaki karanlık geçitler ise gerçeğin karanlık yüzünü temsil eder. Çünkü hakikatin yarısı aydınlıkta durur; diğer yarısı karanlığın elindedir. Birini anlamadan öteki kavranamaz. Ölüler Şehri’nin mermerlerinden yükselen sessizlik, yaşayanlardan daha derin bir konuşma yürütür. Mezarların gölgeleri, insanın kendi ölümlülüğüne tutulmuş solgun aynalardır. Burada ölüm bir anıt değil; bir kelimedir. Sessiz ama açıklayıcı. .. Ve yine Vatikan kütüphanesi… Sayfaların arasında dolaşan o ince toz hala havada dans eder. Sanki zaman elini uzatmış da sayfaları tek tek çeviriyordur. Kütüphanede nefes almak bile bir ritüeldir; sanki kutsal bir bölümü bozacakmış gibi dikkatli, sanki tarihin omzuna dokunuyormuş gibi ürkek. Her sayfa açıldığında, kutsal kelimeler gölgesini insanın yüzüne düşürür. Şiirler burada insanın içine bir kıvılcım gibi işlenir; çünkü kutsalın şiiri aslında gerçeğin fısıltısıdır. Ve tüm bu yolculuk boyunca akılda tek bir soru yankılanır: Gerçeğin diyagramı insanın ruhunda nereye çizilir? Gözün içine mi, karanlığa mı, Yoksa ikisinin arasına mı? Roma'nın soğuk gecesi sona ererken bile, gerçeğin gölgesi taşlara sinmiş olarak kalır. Çünkü gerçek, hiçbir zaman yalnızca görülmez; hissedilir. Karanlıkla ışığın birleştiği o ince yerde, bir meleğin kanadı ile bir şeytanın nefesi aynı anda dolaşır. Ve insan, o an, kendini yalnızca şu soruya teslim eder: "Gerçeği görmek cesaret midir, yoksa kader mi?" Melekler ve Şeytanlar Dan Brown
Melekler ve ŞeytanlarDan Brown · Altın Kitaplar · 200442bin okunma