2025 89. kitabı
DERİNGÖL Güven ÇANGIRILI Hemen hemen herkesin birbirini tanıdığı, sıcacık ve samimi ortamların olduğu ama bir taraftan da bir gizem ya da sırrın sinsice ortada dolaştığı kasaba hikâyelerini sever misiniz? Sizleri bilmem ama benim için olayların geliştiği mekan kasabaysa kesinlikle tercihimdir ve hatta polisiye türünde bir kurguya sahipse hemen okumam için çok büyük önceliktir. Üstelik yazarımız akıcı anlatımıyla o kadar etkileyici bir olay örgüsü yaratmış ki kendinizi kasaba halkından birisi gibi hissederek o kasabada yaşıyormuş gibi karakterlerden birine bürünüyorsunuz. Belirteyim, başlangıçta benim gibi sizlerde çok fazla karakter olduğu için kafa karışıklığı yaratabileceğini düşünebilirsiniz ama inanın yazarımız bu konuda da oldukça başarılı ve her bir karakteri uzun yıllardır tanıyormuşuz izlenimine kapılıyoruz kısa sürede. Sözü daha fazla uzatmadan hemen kurgumuzdan bahsetmek istiyorum sizlere sayfa dostlarım. Kitabımızın adını da taşıyan kasabamız Deringöl’e soğuk ve karlı bir kış günde gidiyor, ilk olarak da kasaba okulunun en yeni öğretmeni Orkun ile tanışıyoruz. Edebiyat Fakültesi’nden mezun olan Orkun, mesleğine başlamadan hayatta kalan son akrabası olan teyzesini ikna ederek bir süre dağcılık ile ilgilenmiş ama yaşadığı bir olay sonrası öğretmenlik yapmaya başlamıştır. Mesleğinin dördüncü yılında çocukluğunda teyzesiyle bir süre yaşıdığı Deringöl’e tayini çıkmış ve aşık olduğu kız, Eylül ile birlikte tüm anıları hafızasında canlanmıştır. Yayınlanmış birkaç kitabından sonra tanınmış bir yazar olan Eylül’de kasabada yaşıyordur ve Orkun, Eylül ile karşılaşmadan tüm kitaplarını okuyarak onun ne kadar yetenekli ve hayat dolu olduğunu yeniden hatırlama fırsatı bulmuştur. Orkun’un okulunun ilkokul bölümünde o gün farklı bir hareketlilik vardır ve tüm öğretmenler nasıl bir olay olduğunu çözmeye çalışıyorlardır. Dördüncü sınıf öğretmeni olan Necla Hanımın öğrencilerinden Zeynep sınıfta olmaması ve onu aramaya çıkmalarıyla “Saat Necla” gibi kasabanında rutini bozulmuş, oyun kulubesinde hala saklandığı düşünülen Zeynep, boğazı k.esilmiş bir halde ö.lmüş olarak bulunmuştur. Sessiz sakin Deringöl kasabasında hiç akla gelmeyecek ve inanılmayacak bir cinayet işlenmiş, Komiser Fevzi ile yardımcısı Komiser Umut hemen olay yerine gelmişlerdir. “Küçücük bir kızdan kim ne ister ki?” ile başlayan sorular tüm kasaba halkını endişelendirip korkuturken kar yüzünden çevreyle irtibatta neredeyse kopmuştur. Habercisi, öğretmeni, emeklisi, yazarı, doktoru, kısacası tüm kasaba halkıyla çözülmesi gereken bir cinayet, yakalanması gereken bir katil vardır ama akıllardaki soru: cinayetler devam edecek midir? Neler oluyor ve olacak tabii ki tüm cevaplar kitabımız Deringöl’de. Kesinlikle ve kesinlikle TAVSİYEMdir. Syf: 404 Güven Çangırılı Deringöl
DeringölGüven Çangırılı · Ritim Sanat Yayınları · 07 okunma