2025 89. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2025 00:00
İlk romanı Devridaim ile Orhan Kemal Roman Armağanı ve Turgut Özakman İlk Roman Ödülü’nün sahibi olan @ezgitanergeç ‘in üçüncü kitabı ile selamlıyorum sizi. “Aş tuz ile, tuz oran ile… “ Hayat palamarını allı pembeli tuz kristalleriyle dolu bir göle bağlamış Anadolu’nun bağrından insanlar. Ne var ki göl kurumakta… Tıpkı vicdanı, değerleri kuruyan insanlar gibi. “Et kokarsa tuzlanır; ya tuz kokarsa ne yapılır?” Doğanın dengesi bozuldukça, kişinin dengesi de bozuluyor, farkındasınız değil mi? Özünü, dengesini, var oluşunu bozduğu doğayla insan,önce kendisini sonra çevresini zehirliyor esasında. “Tuz, ekmek hakkını bilmeyen kör olur.” Tuz bir metafor, tuz emek demek, umut demek. Göl kurudukça, umutlar da soluyor, tükeniyor. “Tatsız aşa tuz ne yapsın, akılsız başa söz ne yapsın.” Geçmişin kanlı hesaplarıyla bir ailenin vicdanı, bütün bir köyün alınteriyle aynı yargıda buluştuğunda vicdanın sesini dinlemek mi kolaydır, nefsinin sesini mi? “Deme dostuna, der dostuna. Bir gün olur tuz basarlar postuna.” Hayat küçük ayrıntılardan ibarettir, tıpkı tuz gibi. Bazen tat verir bazen yakar. Testinin içinde ne varsa dışına da o sızar. Ruhun çatlaklarından sızanının, gölün ufkunun göğe karıştığı yerden can bulduğu bu sarsan roman, yaraya tuz basmak gibi. Bu unutulmaz romanı, büyüsünü bozmamak adına detaylarına girmeden Tuzlu Yüz atasözlerimizle dillendirmek istedim. Sürçülisan ettiysem affola. Ezgi Tanergeç
Tuzlu YüzEzgi Tanergeç · İthaki Yayınları · 202554 okunma