2026 5. kitabı
Evet son zamanlarda okuduğum en “ GERÇEK “kitap ile karşınızdayım. beni katletti diyorum çünkü hayatımda ilk defa bir kitabın nerdeyse her sayfasını ağlayarak okudum diyebilirim… “Babam bahçıvandı. Şimdi bir bahçe.” diye başlıyor kitabımız. Bulgar yazarımız Gospodinov’ un seneler sonra çıkarttığı daha 1 ayda 5 baskı yapan kitabı (ki bu günümüzde imkansız gibi bir şey çünkü insanlar kitap okumuyor ). Yani kitap hakkında çok konuşmak yazmak istemiyorum. Kitabın bana hissettirdikleri hakkında konuşacağım. zira postmodern edebiyat dediğimiz şey de tam olarak bu zaten. Tıpkı Marcel Proust, Orhan Pamuk gibi.. bazen sayfalarca bir koku, bir tat anlatmak.. ve postmodern edebiyatın zirve isimlerinden biri olan Gospodinov bize o kadar saf o kadar gerçek bir kitap yazmış ki her sayfasında çakılı kaldım diyebilirim. babasının kanser sürecinde yaşadıklarını ve ara ara geçmişe giderek babasıyla olan o anılarını öyle bir anlatmış ki sanki yanıbaşımda şahit oldum herşeye. yani şöyle özetleyebilirim. Çok sevdiğiniz ve en sevdiğiniz birisini kaybettiniz mi? Geceleri yanına gidip nefesini kontrol edip yaşadığına baktınız mı? Ve onu yaşatmak için çok çabalayıp yine de ölüm gerçeğine yenik düştünüz mü? İşte Gospodinov bunu bu yaşadıklarınız bize öyle anlatıyor ki, seneler sonra o sevdiğiniz insanın parfümünün kokusunu sokaktan yanınızdan geçen birinde alırsınız mesela, ya da ölüm gerçekleştikten sonra o kişinin telefon hattını bi süre kapatamazsınız hep o telefon numarası sizde olsun başkası kullansın istemezsiniz, ya da o çok sevdiğiniz insanın size söylediği bir cümle bazen bir kitapta karşınıza çıkar. O duyguları o hisleri yaşatıyor yazar bizlere anlatabilmişimdir umarım. Gospodinov bu kitabında belki birçoğunuzun okurken sıkılacağı günlük tarzında yazmış ama o kadar gerçek ki o kadar yaşamışki bu hastalık sürecini babasıyla iliklerime kadar hissettim ben bu kitabı. Ve beni aşırı etkiledi. Son zamanlarda demeyeceğim son senelerde okuduğum en iyi kitap değil belki ama en GERÇEK kitap olarak hayatımda hep var olacak. Bazen çoğumuz unutuyoruz ölümden başka bir gerçek aslında hiç yok ve olmayacakta. Ve öyle bir yaşıyoruz ki hiç ölmeyecek gibi..
Bahçıvan ve ÖlümGeorgi Gospodinov · Metis Yayınları · 202514,3bin okunma