Alfred Adler, Freud’un psikanaliz anlayışından ayrılmış ve birey ile toplum birlikteliğini öne çıkarmayı amaçlayan "Bireysel Psikoloji"yi kurmuş bir psikologdur. Adler'e göre birey, biyolojik dürtülerden ya da içsel çatışmalardan ibaret değildir. O, hem geçmişten gelen izleri taşır hem de geleceğe dönük bilinçaltından gelen ya da bilinçli olarak seçtiği hedefler ile yaşamına şekil verir. Aynı zamanda bireyin toplumdan bağımsız olarak düşünülmesinin mümkün olmadığını söyler. Çünkü ona göre "biz insanlar ancak birlikte hareket edersek yaşamımızı sürdürebiliriz."
Kitap on üç bölümden oluşmakta. Bu bölümlerde bireysel psikolojinin ilkelerinden bahsedilmekle birlikte özellikle aşağılık-üstünlük kompleksi, yaşam üslubu, tutumlar ve davranışlar, sosyal sorunlar ve sosyal uyum, sorunlu çocukların eğitimleri ve hatta rüyalar ve anlamlarından bahsedilmiş. Konular teorik çerçevede kalmamış ve Adler, anlatının daha anlaşılır olması için günlük hayattan pek çok örneğe de yer vermiş. Bu yüzden, okuduğum en akıcı psikoloji kitaplarından biriydi diyebilirim.
Sadece psikolojiye ilgisi olanların değil çocuk yetiştirme, aile yapısı, sürekli olarak değişen dünyada yaşanan kimlik sorunları, yalnızlık, toplumsal yabancılaşma gibi pek çok konuya dair düşünme imkanı arayanların da severek ve kolayca okuyabileceği bir eser.
Alfred AdlerYaşama Sanatı