Bende bir çok değişikliğe vesile olan İhsan Şenocak hocanın bu güzel kitabında çok beğendiğim 3 kısımı paylaşmak istiyorum:
• Allah Rasûlü her mevzuda olduğu gibi musibet anında da nasıl yolda/sırâtta kalınacağını bizzat gösterdi. Oğlu İbrahim vefat edince kalbi hüzünlendi, gözünden yaş geldi. Fakat "hamde halel getirecek tek bir kelime sarf etmedi. Bir vesileyle teselli babında şunları söyledi:
"Bir kulun evladı öldüğünde Allah Teâlâ meleklere buyurur ki:
-Kulumun yavrusunu aldınız mı?
+Evet.
-Kalbinin meyvesini mi aldınız?
+Evet.
-Peki, ne dedi?
+Hamdetti; İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn dedi.
-O halde Cennette bu kulum için bir köşk yapın, adını da 'hamd köşkü' koyun."
Aşk Derecesindeki Namaza Engel Yok
• Namaz, dünyadan ayrılırken başı Hz. Aişe'nin göğsünde, "Refik-i A'lâya (Yüce Dosta) ulaşmayı istiyorum." diyen Peygamber-i Ekber'in gözünün nuruydu! Efendimiz Onunla teselli bulur, onunla rahatlardı. Bu yüzden geceler boyu namaz kılar, ayakları yarılır lakin aşkından bunu fark etmezdi. "Kendinize niçin bu kadar zahmet veriyorsunuz?" dendiğinde, "Rabbime şükreden bir kul olmayayım mı?" buyurdu. Ne Mekke'de, ne Hicret'te, ne Bedir'de, "Yâ Rabbi! Artık dayanamıyorum. Niçin bu kadar yükü omuzlarıma yükledin?" demedi. Acziyetini, yalnızlığını, âshâbının azlığını öne çıkararak görevden affını istemedi. Dünyadan ayrılana kadar cihad etti, namaz kıldı. Gelmiş, geçmiş bütün günahlarının affedildiği müjdesine itimat ederek yatıp uyumadı, gezip tozmadı. En zor zamanlarında da yürüyüp mihrabına gitmek, hastalıktan ayağa kalkamadığı zamanlarda da ashâbıyla birlikte namaz kılmak istedi.
• "Ey insanlar! Duydum ki, Peygamberinizin vefat edeceğini düşünüp endişe ediyorsunuz. Hangi Peygamber ümmeti içinde ebedî kaldı ki, ben sizin aranızda kalayım? Bilesiniz ki, ben yakında Rabbime kavuşacağım. Muhakkak siz de ardımdan gelecek, bana ulaşacaksınız. Ey Ensar! Size ilk Muhacirlere iyilik etmenizi tavsiye ederim.(...) Ey Muhacirler! Size de Ensara iyilikte bulunmanızı tavsiye ederim.(...) Sizler yine bana kavuşacaksınız. Bilesiniz ki, buluşacağımız yer, Kevser Havuzu kenarıdır. Her kim yarın orada benimle buluşmak isterse elini ve dilini menhiyyâttan uzak tutsun."
Kitapta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum Allah razı olsun.
İhsan ŞenocakBir İnkılaptır Namaz