···Okunma: 28 Kasım 2025 08:59 Charlotte Brontë’yi karşımda oturmuş, hikayeyi bana anlatıyormuş gibi okudum
Ben sanırım Charlotte fanıyım.. Sayfalar arasında gezen bir hayalet gibi, her karakterin arkasında dolaştığımı hissettim. O kadar içine çekiyor ki…
Caroline ve Shirley birbirine o kadar zıt ama bir o kadar da iyi arkadaşlık kurmuş iki kız. Caroline ne kadar sessiz, içine kapanık, sevgiye aç, maddi durumu idare eder biriyse Shirley bir o kadar tersi.
İki kardeşe aşık olan iki kızımız fazla merakları ve yanlış anlaşılmalar yüzünden bir çok olaya dahil oluyorlar. Öyle ki Caroline’ın aşkından yataklara düşmesi olayı bile var. (ah be kızım değer mi bir Robert için?) Shirley ise bir o kadar burnu düşse almayan, varlıklı, dobra, erkekleri laflarıyla alaşağı eden (kendisine saygısızlık eden adamı evden kovduğu yerde hayran oldum kendisine ) mükemmel bir karakter.
Roman; Sanayi Devrimi’nin halk ve patron üzerindeki etkisini, makineleşmenin getirdiği işsizliği ve bunun doğurduğu yoksulluğu güçlü bir atmosferle işliyor.
Bütün karakter betimlemeleri, her karakteri ayrı ayrı tanımanız, her olayı detayına kadar hissetmeniz, uzun soluklu okunacak, okumaya doyuracak bir kitap..