Son İnsandan Mesaj
2025 189. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 09:44
Sizlerle Olaf Stapledon'un Son ve İlk İnsanlar eserini paylaşacağım. Birinci dünya savaşından sonra akademik kariyerin pek çok alanda tamamlayan Stapledon bilim kurgu alanında yazdığı eserlerle birçok yazar ilham olmuş ki "Geleceğin Tarihi" diye isimlendirilen bu eseri bize zaman denen kurmacanın bilimle nasıl harmanlanabileceğini gösteriyor. Ayrıca iki dünya savaşı görmüş bir yazar olarak savaş uçaklarından atom bombasına kadar eserini dahil ettiği temalar savaşların ruhu nedenli etkilediğini kanıtlar nitelikte. Öyle ki hikâye son insanların ilk insanlarla temas kurmasıyla başlıyor. Gelecekten geçmişe seslenen son insanlar yardım istemekteler. Peki son insanların dünyasında tehlike nedir ve ilk insanlar geleceği ne derece etkileyebilir? İki sorunun cevabını ise İlk insanlara seslenen son insan açıklıyor. Bu öyle bir açıklama ki koca bir insanlık tarihi önümüze seriliyor. Einstein'in izafiyet ve görelilik teorilerden sonra Newton fiziğinin rafa kaldırılması adeta bir devrimdi ve bu devrimden sonra gelen atom bombası gerçeği ilk insanların başlangıç tarihi oldu. İlk insanların savaşmak için geliştirdiği icatlarla birlikte Çin-Amerikan savaşı çıktı. Her savaşın ardından bir devlet kurulur ki ilk dünya devleti M.S. 2500'lerde kuruldu. İnsansılar çağı denen çağın gelmesi ise bir zaman aldı. İlk karanlık çağ ikinci karanlık çağ derken Marslılar dünyamıza ayak bastı. İnsanlık beşinci insanlar kategorisine çoktan ulaşmıştı. Çünkü olağanüstü beyinler devriydi. Teknoloji farklı bir boyut almış hatta insanların fiziki yapısı ve görünüşü bile değişmişti. Ve bütün bu değişim ve süreçlerden sonra Venüs'e göç başladı. Hangi gezegen daha yaşanılabilir merak konusuydu lakin Venüs'teki uçan insanlar hayalleri başka bir boyuta taşıdı. Artık Onuncu İnsanlar zuhur etmiş, bu seferde Neptün'e göç başlamıştı. Neptün'den sonra olduğunu okuyacak olanlara bırakmak istiyorum lakin insanlar ilerleyip on beşinci insanlara ulaştılar diye belirteyim. Çünkü son insanlar mesaj üstüne mesaj göndermekte. Hele de sözde yazanlar etkileyici.
Son ve İlk İnsanlarOlaf Stapledon · Cem Yayınevi · 202138 okunma