2025 118. kitabı
Kon-Tiki, Norveçli bir antropoloğun biraz fazla cesaret gerektiren macerasını anlatıyor bize. Yapamazsın edemezsincilere karşı kazanılmış bir savaşa şahit olmak, aynı zamanda da gerçek bir deniz macerası okumak isteyenler, hemen koşun bu incelemeye gelin. Peru'dan Polinezya Adalarına, İLKEL bir SAL üzerinde, balıklarla koyun koyuna uyandığınız, köpek balıklarıyla yol arkadaşlığı yaptığınız, bir papağanı okyanusun ortasında kaybettiğiniz ve bir yengeci evcilleştirdiğiniz, bol dalgalı, hafif fırtınalı, çokça iddialı, gerçek bir deniz macerasından bahsediyorum size burada. Ama önce, bu kitap nereden çıkmış ufacık ondan bahsedelim; Yazarımız ve macera kaptanımız Thor Heyerdahl, bu yolculuğa Polinezya Adalarına yerleşen ilk insanların Peru'dan geldiğini kanıtlamak için çıkmak istemiş aslında. İnsanlar, onun bu düşüncesine -zamane şartlarını göz önünde bulundurarak- imkansız gözüyle bakıyormuş fakat o, yanında gelmeye ikna ettiği beş arkadaşıyla beraber bu iddiasını bütün dünyaya kanıtlamayı başarmış. Kon-Tiki, işte bu başarıya ulaşmış araştırmanın sonucunda ortaya çıkmış bir kitap. Yazarımız, yola çıkmadan önce, yol üzerinde ve beş arkadaşıyla adaya adım attıkları anın hemen sonrasında yaşanan her şeyi anlatmış bu kitapta bize. Çektikleri fotoğraflar ve seyir defterlerine aldıkları notları da ekleyince harika bir kitap çıkmış ortaya. Büyük bir saygı, endişeli bir merakla okudum kitabı ve kesinlikle çok büyük bir keyif aldım okurken. - Normalde acaba bunalır, sıkılır mıyım diye düşünürsünüz bu tarz kitapları okurken ama Kon-Tiki, bir romanı okumak kadar kolay aktı gitti diyebilirim. Eğer yorumum ilginizi birazcık bile çektiyse bence siz de mutlaka okumalısınız.
Kon-TikiThor Heyerdahl · Alfa Yayınları · 202093 okunma