2025 64. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2025 19:00
Meltem Gürle’yi ilk kez yıllar önce “Kırmızı Kazak” kitabı ile duymuştum, ama asıl tanışmam 2025 yılında yayımlanan “İrlanda Defteri” isimli deneme kitabı ile oldu. İyi ki de öyle olmuş. Çünkü bu kitap, bende öyle bir merak ve yakınlık yarattı ki, şimdi diğer kitabını da okuma isteğiyle doluyum. Yazar, İrlanda’yı—özellikle Dublin’i—anlatırken hemen hemen her bölümde bir kitabı konuya eşlikçi yapmış. Bu sayede okur, Dublin’i edebiyat aracılığıyla keşfediyor ve şehirde yürüyormuş gibi hissediyor. Gürle, bu yaklaşımı 216 sayfa boyunca okuruyla sohbet ediyormuş gibi sıcak bir dille sürdürüyor. Bu kitapta yazar kendi deneyimlerini paylaşıyor ve bu paylaşımlar sırasında İrlanda kültürünü öyle bir aktarıyor ki, içimde gidip görme isteği uyandı. Hatta şimdiden gitmek istediğim yerlerin küçük bir listesini bile yaptım. Ama o zamana kadar, Gürle’nin önerdiği kitaplarla İrlanda’yı ve Dublin’i uzaktan keşfetmeye devam edeceğim. Önerdiği bazı kitaplar; Maeve Binchy- Circle of friends Elizabeth Bowen- The last September Molly Keane- Good Behaviour Heinrich Böll- İrlanda Güncesi Anne Enright- Yeşil Yol @_sayfayolcusu_
İrlanda DefteriMeltem Gürle · Can Yayınları · 2025201 okunma