Daha fazla inceleme ig sayfamda var @/heybensuhee bekliyorummm
2025 21. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 22:24
YALNIZIZ: Şüphenin Lezzetinden Doğan Edebi Bir Şaheser​ ​ Peyami Safa ’nın " Yalnızız " romanı, okuyucuyu başkahramanın zihninin derinliklerine çeken bir psikanaliz laboratuvarı. Derin düşünme tahlilleri, insan psikolojisi ve psikanalizler... Bu eserde aradığım her şeyi buldum ve kitabın beni teslim alış gücü, elimden bir an bile bırakamamamı sağladı. ​Başlarda başlayan gizemli hava, sayfalar ilerledikçe yavaş yavaş yerini şüpheye bırakırken, bu edebiyat lezzeti beni dört köşe etti. Bu denli büyük bir şaheserle Türk yazarların kaleminden tanışmak, içimde tarifi zor bir hayranlık uyandırıyor. ​Yazarın dili vasıtasıyla şüphenin bizi kasıp kavurması ve roman boyunca devam etmesi, eserin en büyük başarılarından biri. Kitabın gücü, yalnızca kurgusunda değil; iç monologlarının asla sıkmayışı ve okuyucuyu sürekli "biraz daha, biraz daha" diye kendine çeken akıcılığındadır. ​Bu romanın temel direkleri arasında, Simeranya adlı hayali bir yer vasıtasıyla yazarın toplum ve kültür üzerindeki derin düşüncelerini öğrenişimiz yer alıyor. Doğu-Batı karşılaştırmasının bu kadar net ve yerinde yapılması, esere felsefi bir derinlik katıyor. ​Ayrıca, ahlak ve aile yapısının bu denli güzel nakşedilmesi ve bu yolda toplumdaki cinsiyetçiliğin de cesurca gözler önüne serilmesi, bu kitabın sunduğu leziz ve düşündürücü konuların sadece birkaçıdır. ​Sonuç olarak, "Yalnızız" bir romandan fazlasıdır; Türk edebiyatının, şüpheyi ve bireysel buhranı ele alış biçimindeki zirvelerinden biridir.
YalnızızPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202527,2bin okunma