Yıllardır bastırdığım bir hazineyi yeniden keşfetmek üzere olduğumu hissettim. Çocukluğumda defterlerime döktüğüm hayaller, karaladığım resimler, yazdığım kısa hikâyeler… Hepsi birer tozlu köşe olmuştu. Kitap, bana bu köşeleri birer birer temizlemeyi ve kendi yaratıcılığıma yeniden dokunmayı öğretiyordu. Sayfaları çevirdikçe, ruhumda sessizce büyüyen bir kıpırtı hissettim; sanki uzun zamandır görmediğim bir dostum bana el sallıyordu.
Hatırladım bir yaz sabahı, pencere kenarında oturup yağmurun ritmiyle kendi ritmimi karıştırmaya çalıştığım anları. O zamanlar yazdığım şiirler kimseye gösterilmezdi; kendime saklanır, bir gün belki birilerine gösteririm diye hayal ederdim. Julia Cameron, o hayallerimi gerçek kılmak için cesaret verdi. Yalnızca yaratıcılığımdan korkmamam gerektiğini değil, onu beslememin, beslerken kendimi de beslemenin önemini fark ettim. Kitap bana, yaratıcılığın bir varoluş biçimi olduğunu, kendi içimdeki sesi dinlemenin hayatın kendisiyle kurduğum bağ kadar değerli olduğunu hatırlattı.
Bir gün, öğleden sonra elimde kitabım ve eski defterimle otururken, yıllardır ertelediğim bir çizimi tamamladım. İlk çizgiyle birlikte kalbimde bir hafiflik hissettim; sanki uzun süredir kilitli kalmış bir kapı açılmıştı. O çizgi sadece kağıtta bir işaret değildi; kendi iç dünyama açılan bir pencereydi. Kitap bana gösterdi ki yaratıcılığı beslemek, sadece sanat üretmek değil, kendinle barışmak, kendi ruhunu onurlandırmak demekti.
Cameron’un önerdiği günlük yazılar ve sabah ritüelleri, başlangıçta bana garip geldi; ama uyguladıkça fark ettim ki, kendi iç sesimi duymanın, hayallerimi fark etmenin en gerçek yolu bu küçük eylemlerdi. Eski bir arkadaşımın bana söylediği bir söz geldi aklıma: “Yazdıkça kendini bulursun.” İşte, kitabı okudukça bu sözün ne kadar doğru olduğunu, hatta hayatta kaybolduğum anlarda yolumu bulmamı sağlayacağını fark ettim.
Kitap bittiğinde içimde tarifsiz bir enerji vardı; yaratıcılığın sadece yetenekle değil, cesaretle ve istikrarla beslendiğini gördüm. Artık biliyordum ki, her küçük çizgi, her kısa paragraf, her karalama bir adımdı; bu adımlar birleştiğinde sadece sanatçıyı değil, kendi hayatımı da yeniden inşa ediyordu. Sanatçının yolu, sadece tuvalde değil, yaşamın her alanında kendine alan açmakmış.
Julia Cameron bana gösterdi ki, yaratıcılık korkutucu olabilir, kararsızlık ve engellerle dolu olabilir; ama içimizdeki ışığı bulup onu beslediğimizde, hayatın kendisi de bir sanat eserine dönüşüyordu. Kitabı kapattığımda hissettiğim şey, yıllardır unuttuğum bir benliğe yeniden kavuşmak gibi, hem huzurlu hem heyecan verici, hem geçmişi hem geleceği kucaklayan bir histi.