2025 24. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2025 19:25
Timothy Archer'ın Ruhgöçü - Philip K. Dick Philip K. Dick'in vefatından hemen önce bitirdiği ve vefatından kısa bir süre sonra, 1982 yılında yayınlanan eseri Timothy Archer'ın Ruhgöçü, VALIS serisinin son kitabı. Zaten ilk iki kitabı da birbirine direkt olarak bağlı olmayan serinin son kitabı olarak genel temaları dışında bu kitap tamamen seriden bağımsız diyebiliriz. Özellikle bu kitapta PKD, bilim kurgu kısmından tamamen kopup tamamen teoloji ve felsefeye odaklanmış. Son eseri olarak tam olarak PKD'nin tüm edebi birikimini ve özellikle hayatının son yıllarında yükselişe geçen kişisel buhranları ve sorgulamalarını çok iyi yansıtan bir eser. Özellikle bedensel sınırların ötesine geçiş, ölümden sonrası ve reenkarnasyon gibi temalarıyla bir son kitap olması da çok isabetli olmuş. PKD'nin genellikle eserlerinde odaklandığı yapay gerçeklik temasını bu sefer din üstünden, geleneksel inanç yapısının yıkılışına dair bir anlatı ile farklı bir pencereden okuyoruz. Özellikle kitaba da ismini veren 'Ruhgöçü' kavramına yalnızca direkt olarak vefat eden karakterimizin başka bir bedende hayat bulması olarak değil de kaybettiklerimizin bizlere bıraktığı sözleri, hisleri ve anılarıyla nasıl yaşamaya devam ettiğine dair bir metafor olarak bakarsak PKD'nin son kitabı olmasıyla birlikte kendisinin de eserleriyle ve fikirleriyle okuyucularının zihinlerinde yaşamaya devam etme isteğini gördüğümüzü düşünüyorum. Hem dini ve felsefi sorgulamarıyla, hem de duygusal derinlik taşıyan anlarıyla yine harika bir Philip K. Dick kitabıydı.
Timothy Archer’ın RuhgöçüPhilip K. Dick · Alfa Yayınları · 202051 okunma