Bertrand Russell bu eserinde eğitimin amacını, yöntemini ve toplumsal işlevini ele aldığı kapsamlı bir çerçeve sunar. Kitabın temel niteliği, hem bireyin özgürlüğünü önceleyen hem de toplumsal sorumluluğu merkeze alan dengeli bir eğitim anlayışı ortaya koymasıdır. Bu yönüyle Russell, döneminin klasik disiplinci yaklaşımlarına olduğu kadar aşırı özgürlükçü pedagojilere de eleştirel bir mesafede durur. Yani güvenli bir çerçeve üzerinde özgürlük olarak tanımlayabiliriz. Eserin en dikkat çekici yanı, eğitimin nihai amacını “özgür ve eleştirel düşünen bireyler yetiştirmek” şeklinde tanımlamasıdır. Russell, bilginin ancak bağımsız düşünceyle değer kazanacağını savunur; bu nedenle eğitim, sadece bilgi aktarımına indirgenemez. Ona göre çocuk, kendi deneyimi üzerinden öğrenmeli; gözlem, sorgulama ve deneme-yanılma süreçleri eğitimde merkezi bir konuma sahip olmalıdır. Bu yaklaşım, kitabın bütününe yayılan bilimsel tutum vurgusuyla uyum içindedir. Russell’ın gözünde eğitim, dogmalardan ziyade şüpheyi ve araştırmayı teşvik eden bir zihniyet kazandırmalıdır. Döneminin ilerisinde düşünen Russell eğitimde duygusal gelişim, toplumsal boyut gibi önemli konuları da ele almayı unutmamış. Eser hem teorik hem de pratik boyutları barındıran, yazı bakımından sade, konu olarak derinlikli bir eserdir. Yıllar geçse de Russell’ın ele aldığı konular günümüzde hala geçerliliğini korumakta. Sadece eğitimcilerin değil aynı zamanda ebeveynlerin de okuması gereken aydınlatıcı ve yol gösterici bir eser.
Eğitim Üzerine
Eğitim ÜzerineBertrand Russell · Say Yayınları · 2001507 okunma