2025 7. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2025 22:14
Orhan Kemal’in "El Kızı" romanı, okurken insanın içini burkan, çok gerçekçi bir hikâye anlatıyor. Kitap, fakir bir kız olan Nazan’ın zengin, iyi bir avukat olan Mazhar Bey ile evlenmesini konu alıyor. Nazan, bu evliliğin onu yoksulluktan kurtaracağını sanıyor, ama olaylar hiç de beklediği gibi gelişmiyor. ​Romanın ana derdi, Nazan’ın yeni ailesinde bir "El Kızı" (yani yabancı) olarak görülmesi ve asla kabul edilmemesi. Özellikle kayınvalide Hacer Hanım’ın Nazan’a yaptığı eziyetler çok sinir bozucu ve acımasız. Kocasının bile annesiyle karısı arasında kalıp doğru düzgün Nazan’ı savunamaması hikâyeyi daha da trajik yapıyor. ​Bence bu kitap sadece bir gelin-kaynana kavgası değil. Orhan Kemal, burada paranın ve zenginliğin insanları nasıl değiştirdiğini, yoksul birinin ne kadar iyi olursa olsun o çevreye asla tam olarak giremediğini gösteriyor. Romanın sonu gerçekten insanın içine oturuyor ve bu hikâyenin ne kadar zorlu bir hayat mücadelesi olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Türk edebiyatından gerçekçi ve hüzünlü bir şeyler okumak isterseniz kesinlikle tavsiye ederim.
El KızıOrhan Kemal · Everest Yayınları · 202615,4bin okunma