Puan vermedi·272 syf.····Okunma: 30 Kasım 2025 01:59 Yazarımız bu kitabını öncelikle 18 yaşında yazmıştır. Bu inanılmaz değil mi? Üç ciltlik 500 adetlik ilk baskı da da, yazarın ismi yer almamış. Yazarlığa kadınlar için geçerli bir meslek gözüyle bakılmadığı için yazar bu romanın bir kadının elinden çıkmasının bilinmesinden rahatsız olmuş olabilir.
Bilim-kurgu türünün ilk örneklerinden sayılan eser. Ne yazık ki döneminde olumsuz eleştirilere maruz kalmış.
John Wilson Croker bu eser için, " korkunç ve mide bulandırıcı absürtlüklerle dolu," demiş.
Gelelim bu güzel klasik olmuş eserimize
Eserde baskın olarak romantizm akımını hissediyoruz. Tabi ki eski mekanlar da var ve korku unsurları da Gotik edebiyatın da izlerini görmek mümkün.
Benim daha çok aklımda kalan karakterler bunlardı.
Victor,
Yaratmış olduğu yaratık,
Robert Walton,
Elizabeth..
Victor, bilime karşı meraklı ve bu konuda inanılmaz hırslı biri. Tek kusuru hep haklı, asil ve sorumluluk bilinci eksik.
Yaratık, başlarda aslında meraklı, şefkatli ve iyi biri.. ama toplumun görünümünden dolayı ona karşı takılmış olduğu tavır onu rahatsız ediyor. Başka birine dönüşüyor. Bu onun canını acıtsa bile
Robert Walton ve Victor karakterleri birbirinin benzeri de sayılırlar. İkisi de hırslı karakter özelliği sergilerler.
Elizabet ise saflığın ve iyiliğin sembolü olmuştur.
Kitap boyunca Victor ve Yaratık'ın inanılmaz bir mücadele içinde olduklarını okuyoruz. Ve her karakter bir yerde kendini anlatıyor. Yazarın bu şekilde yazmış olmasını sevdim. Her karakter kendince haklı bir gerekçe sunuyor. Okurken yer yer hak veriyorsunuz. Sonunda kazananı kim olacak bu savaşın diyerek. Bilim bazen ortaya çıkardığı buluşlarla insanlara fayda sağlayamıyor bazen. Tam tersi insanlığı felakete de götürebilir. Geride sadece kişisel egolar ve savaşlar kalır.
Şu alıntılar kitabin da özeti gibi..
"Âdem'in olmam gerekirken, düşkün melek oldum; hiç günahım yokken sevinçten mahrum ettin beni. Her yerde eksiksiz bir mutluluk görüyorum; Bir tek ben, telafisi imkansız bir biçimde bu mutluluğun dışına itilmişim. Iyilikseverdim, güzel huyluydum, acılar yüzünden bir ifrite döndüm.." sayfa:107
Keyifli bir kitaptı. Tavsiye ederim