2025 9. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 16:26
Öncelikle, yoğun iş temposu nedeniyle kitabı geç bitirmiş olsam da bunun kitaba ciddi bir haksızlık olduğunu belirtmem gerekiyor. Gazap Üzümleri, okur üzerinde iz bırakan, etkisi giderek derinleşen bir roman. Steinbeck, 1930 Ekonomik Buhranı’nın hem sosyal hem de ekonomik yıkımını Joad ailesi üzerinden öyle güçlü resmediyor ki, o dönemin ağırlığını adeta iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Romanın merkezinde Tom Joad var. İşlediği cinayet nedeniyle dört yıl hapis yatıp iyi halinden ötürü şartlı tahliye ediliyor ve memleketine dönüyor; fakat bıraktığı hiçbir şeyin yerli yerinde olmadığını görmesiyle hikâye gerçek anlamda hız kazanıyor. Ailesinin, geçim kaynaklarını tamamen kaybettikleri için California’ya göç hazırlığında olduğunu öğreniyor. Ellerindeki son parayla bir kamyonet bulup yola çıkmalarıyla başlayan süreç, talihsizliklerin, işçi sınıfının hayatta kalma çabasının, açlığın, sefaletin, emek sömürüsünün ve sistematik zorbalığın iç içe geçtiği bir mücadeleye dönüşüyor. Steinbeck, toprağını terk etmek zorunda kalan binlerce insanın iç dünyasını, yolda verdikleri kayıpları, vardıkları yerlerde istenmeyen bir işgücü olarak görülmelerinin yarattığı baskıyı son derece sarsıcı bir gerçekçilikle aktarıyor. Romanın temposu yüksek, karakterleri güçlü, dili yalın ama etkisi son derece sert. Okur olarak sadece bir ailenin dramına değil, bir sınıfın kolektif acısına ortak oluyorsunuz. Bana göre eser, basit bir göç hikâyesinden çok daha fazlası. Çünkü ekonomik kriz, adalet, insan onuru, dayanışma ve sistem eleştirisini aynı dengede taşıyan güçlü bir toplumsal analiz niteliği taşıyor. Final bölümü ise hem sembolik değeri hem de insani yüküyle okuru tamamen teslim alıyor. Açık söylemek gerekirse, sonunda ağlamamak için kendimi zor tuttum. İyi okumalar :)
Gazap ÜzümleriJohn Steinbeck · Sel Yayınları · 202045,7bin okunma