Kuşaktan Kuşağa Aktarılan Sessiz Yaralar
2025 53. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 21:22
Alex Schulman’ın Malma İstasyonu, üç kuşağın yaşadığı benzer olayların birbirini nasıl tekrarladığını anlatan bir roman. Kitabı okurken en çok düşündüğüm şey şu oldu: Ebeveynler arasındaki ilişki, çocukların karakterine, korkularına ve hayatı algılayışına doğrudan işliyor. Kitap bunu çok çarpıcı şekilde gösteriyor. Romandaki anneler, kendi çocukluklarında maruz kaldıkları olaylar yüzünden duygusal olarak kırılmış insanlar. Bu kırık hâli, farkında olmadan kendi çocuklarına da taşıyorlar. Bir kuşaktan diğerine geçen bu sessiz acı, kitabın en güçlü taraflarından biri. Bir erkek olarak babaları yorumlamak benim için daha rahat oldu. Kitaptaki babalar, çocukları onları anlamak için gözlerinin içine bakarken, adeta duvar olmayı seçen insanlar. Aslında çocuklarını ne kadar çok sevdikleri belli… ama o sevgiyi göstermek konusunda tamamen yetersizler. Bu durum, okurken içimde en çok “acıyan” nokta oldu. Sevginin ifade edilmediği bir evde büyüyen çocuğun, sevildiğinden bile şüphe etmesi çok üzücü. Kurgunun zamanlar arasında gidip gelmesi ilk başta dikkat istiyor; ama ilerledikçe parçalar mükemmel biçimde oturuyor. Schulman duyguyu büyük laflarla değil, küçük detaylarla veriyor. Bir bakış, bir sessizlik, bir istasyon… Her şey bir ilişkiyi anlatmaya yetiyor. Malma İstasyonu’nun soğuk ama bir şekilde huzurlu atmosferi, karakterlerin ruh hâliyle çok iyi örtüşmüş. Bir de isim meselesi… Her birimizin isminin bir sebebi ve hikâyesi vardır. Yana’nın isminin arkasındaki gerçeği öğrendiğimde gerçekten şaşırdım. Basit bir isim seçimi gibi görünen şeyin aslında koca bir hikâyeye bağlı olması, romanın en çarpıcı anlarından biriydi. Sonuç olarak Malma İstasyonu, sessiz ama insanın içine işleyen bir roman. Büyük olaylar yok; ama küçük ayrıntıların yarattığı büyük etkiler var. Aile içi yaraların nasıl kuşaktan kuşağa taşındığını çok net görüyorsunuz. Malma İstasyonu benim için farklı bir deneyim oldu. Malma İstasyonu Alex Schulman
Malma İstasyonuAlex Schulman · Timaş Yayınları · 20245,4bin okunma
Kitabın söyleşini yapmıştık ve bu hikayenin aslında kurgu olmadığını kendi hikayesi olduğunu söylemişti. Söyleşi sonrası hepimizin gözü yaşlı 🥹 Emeğinize sağlık ne güzel yazmışsınız 🙏🏻
Mert
Gerçekten mi? Kaçırdığım için o kadar üzüldüm ki şu an 🥲 Sizin adınıza da çok sevindim çok şanslısınız. Yaşanmış hikayelerin bıraktığı izler daha fazla oluyor. Ayrıca çok teşekkür ederim🌸