2025 11. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2025 01:41
Kadınların gücünü, toplumdaki zorluklara rağmen ayakta kalma mücadelelerini anlatan romanları her zaman sevmişimdir. Refet de tam olarak böyle bir roman. Refet’in çocukluğundan itibaren yaşadığı talihsizlikler, insanların onu küçümsemesi ve sürekli dışlanması aslında onu yıkmak yerine daha da güçlendiriyor. Tüm bu engellere rağmen öğretmen olma hayaline sıkı sıkıya sarılması beni en çok etkileyen noktalardan biri oldu. Romanda özellikle hoşuma giden şeylerden biri, Refet’in etrafındaki bazı kadınların ona destek olması ve sahip çıkmasıydı. Refet’in hayat mücadelesinde yalnız olmadığını görmek romana ayrı bir sıcaklık katmış. En sevdiğim kısımlardan biri ise Refet’in Mucip’in yüzüne karşı “cahilsin” demesiydi. Bu kısım, Refet’in kendini ezdirmediğini ve gerektiği yerde hakkını savunabildiğini gösterdi. Karakterin içindeki gücü çok net hissettiğim bölümlerden biri de burasıydı. Sonuç olarak, roman çok akıcı olmasa da taşıdığı mesajlar, kadın dayanışması ve Refet’in azmi sayesinde benim için anlamlı bir okuma oldu. Fatma Aliye Hanım’ın kadınların eğitimine ve kendi ayakları üzerinde durma mücadelesine verdiği önemi romanda açıkça hissettirmiş. Zorluklara rağmen pes etmeyen bir kadının hikâyesini okumak isteyen herkesin okuyabileceği klasik bir eser.
Duygu ve Düşünce
RefetFatma Aliye Hanım · İş Bankası Kültür Yayınları · 20187,3bin okunma