Dönüşüm, Franz Kafka’nın modern edebiyatın temel taşlarından biri hâline gelmiş, alegorik ve psikolojik yönü baskın kısa romanıdır. Eser, sıradan bir bireyin bir sabah dev bir böceğe dönüşmesi gibi absürt bir durum üzerinden yabancılaşma, suçluluk, toplum baskısı ve aile içi roller gibi temaları işler. Kafka’nın sade ama yoğun semboller içeren dili, eseri gerçeküstü bir anlatıyla derin bir varoluş metni hâline getirir. Anlatım tekniği, olayların olağanüstülüğüne karşın son derece sakin ve mesafeli bir dille kurulmuştur; bu da romanın hem eleştirel hem de ironik bir boyut kazanmasını sağlar.
Eser yayımlandığı dönemde karışık tepkiler almıştır. Bazı eleştirmenler, metnin alışılmış anlatı kalıplarının dışına çıkmasını yenilikçi bulmuş, Kafka’nın psikolojik çözümlemedeki başarısını övgüyle anmıştır. Ancak modernist tekniğin getirdiği belirsizlik, sembolik yoğunluk ve olay örgüsünün açıklanmamış doğası, dönemin daha geleneksel okurları tarafından “rahatsız edici” ve “kapalı” bulunmuştur. Yıllar içinde Dönüşüm, modern bireyin toplum ve aile içinde yaşadığı kimlik krizini en etkili şekilde temsil eden eserlerden biri olarak değerlendirilmeye başlanmış, Kafka'nın “yabancılaşma edebiyatı”nın sembolü hâline gelmiştir.
Bu inceleme ChatGPT aracılığıyla yazılmıştır.