·376 syf.··Beğendi
···Okunma: 30 Kasım 2025 20:12 ''Kitap bir dedektif olan Charlie Yuchalla’nın Kuzey Karolina Eyaleti’nde halk sağlığı müfettişi olan sevgilisi Alcy Ward ile yaptığı piknik sırasında aldığı cinayet haberiyle başlıyor.
Tabii çiftimiz hemen cinayet mahalline gidiyor. Oraya gittiklerinde ve cesedi gördüklerinde, nasıl öldürüldüğüyle ilgili hiçbir iz bulamıyorlar. Bıçak, silah veya boğularak öldürme? Hiçbiri yok. Cesette en ufak bir çizik dahi yok. Doğal olarak otopsi sonuçlarını beklemeye karar veriyorlar. Fakat sonuçlardan bir şey çıkmıyor. Ne zehirlenme ne de kalp krizi. Bir sonuç elde edilmemiş olsa bile, olayın cinayet olduğu üzerinde durulmaya devam ediliyor. (Öyleyse katil nasıl öldürdü? Bunun cevabını daha sonra katilin ağzından alıyoruz.)
Fakat gariplik bununla da bitmiyor. Cesette garip olan bir durum daha var. Cesedin yüzündeki ifade. Yüzünde öyle bir ifade var ki insana ‘Acaba ne gördü de bu kadar korkmuş olabilir?’ dedirtiyor.
Bu arada cinayet olayı Cherokee kültürüne ait Ucube Dansları adı verilen bir etkinlik sırasında gerçekleşiyor. Bir diğer garip olayın da bu dans sırasında olduğu fark ediliyor. Normalde bu dansta yedi kişi yer alıyor. Fakat daha sonra yapılan sorgulamalarda dansta sekiz kişi olduğu fark ediliyor. Peki sekizinci kişi kim?
Kitabın olayı da aslında bu sekizinci kişinin kim olduğunu çözmek. Yazar karakterlerin üzerine bu şüpheyi çok güzel çekiyor. Fakat en çok üzerinde durulan şüpheli için cinayeti işleme sebebinin sürekli dile getirilmesi, bir noktadan sonra insanı baymaya başlıyor. Ayrıca sürekli Cherokee kültürüne ait mistik bir varlığın geçmesi de aynı etkiyi doğuruyor. Fantastik bir kitap okuyor olsak uygun olabilirdi ama polisiye için maalesef ki değil.
Okurken sıkıldım demeyeceğim ama sürekli bir eksiklik hissetim. Bunun ne olduğunu çok düşündüm ve sonra fark ettim ki, biz katilin ne yaptığını hiç bilmiyoruz. Cinayet öncesinde ve sonrasında katilimiz neler yapıyor? Yazar bunu hiç işlememiş.
Ayrıca kitabın adının yazar tarafından yanlış konulduğunu düşünüyorum. Daha doğrusu düşünüyordum. Fakat ilk sayfada kitabın orijinal adının ‘Eighth Mask’ olduğu bilgisi verilmiş. Kitapla oldukça uyumlu bir isim. Burada hatanın çevirmende olduğunu düşünüyorum. Çünkü kitabın üçüncü bölümünde ‘Katilin Adını Söyle’ diye bir replik okuyoruz. Sanırım çevirmen bunu unutup katil yerine kurban yazmayı tercih etmiş.
Sonuca gelirsek kitabı genel olarak beğendim. Sekiz puan verip vermemekte çok kararsız kaldım ama o kadarı da fazla olur diye düşündüm. Benim için puanı 7,5.''