2025 51. kitabı
Şarkiyatçılık , Batı’nın Doğu’yu nasıl algıladığı ve bu bakış açısının nasıl oluştuğunu sorgulayan önemli bir eserdir. Said’e göre Batı, yüzyıllar boyunca Doğu’yu “geri kalmış, gizemli, egzotik duygusal ve akıldışı” bir yer olarak tanıtmış; kendisini ise “ilerlemiş, akılcı ve üstün” olarak konumlandırmıştır. Bu bakış açısı yalnızca edebiyat ve akademik çalışmalarla sınırlı kalmamış, aynı zamanda sömürgecilik politikalarını da haklı göstermek için kullanılmıştır. Kitapta Said, Şarkiyatçılığın sadece Doğu’yu inceleyen tarafsız bir bilim dalı olmadığını; aksine Batı’nın kendi çıkarları doğrultusunda ürettiği bir düşünce biçimi olduğunu savunur. Bu düşünce biçimi sayesinde Batı, Doğu üzerinde kurduğu ekonomik, siyasi ve kültürel egemenliği meşrulaştırmıştır. Yani Batı, Doğu’yu tanımlarken aslında onu şekillendirmiş ve kontrol edilebilir bir hale getirmiştir. Şarkiyatçılık, okura Doğu-Batı ilişkilerine eleştirel bir gözle bakmayı öğretir. İnsanların, toplumların ve kültürlerin tek tip kalıplarla anlatılmasının ne kadar yanıltıcı olduğunu gösterir. Bu yönüyle eser, sadece bir tarih ya da sosyoloji kitabı değil; aynı zamanda önyargılarımızı sorgulatan bir farkındalık çalışmasıdır. Günümüzde medya, siyaset ve popüler kültürde hâlâ süren Doğu’ya yönelik kalıp yargıları anlamak için de oldukça yol göstericidir.
ŞarkiyatçılıkEdward Said · Metis Yayınları · 2016622 okunma