2025 54. kitabı
Okunma: 23 Ekim 2025 23:03
Kitap insan ilişkilerinin görünmeyen sınırlarını, mahremiyetin kırılgan yapısını ve iyilik kavramının karmaşık doğasını etkileyici bir anlatımla ele alıyor. Romanın merkezinde yer alan “kapı” metaforu yalnızca fiziksel bir engeli değil; bireylerin iç dünyalarına açılmayan geçitlerini, sınırlarını, geçmişlerini sakladıkları odaları ve başkalarına karşı kurdukları koruyucu duvarları simgeliyor. Emerenc karakteri, romanda güçlü ve çelişkili bir karakter olarak karşımıza çıkmakta. Dışarıya karşı sert, disiplinli ve mesafeli görünen bu yaşlı kadın, gerçekte hayatın ağır yüklerini omuzlamış, onurunu ve bağımsızlığını her şeyin üzerinde tutan biri. Kapısını kimseye açmaması, yalnızca fiziksel bir eylem değil; geçmişindeki acıları, kayıpları ve gizlediği utanç noktalarını koruma çabasıdır. Emerenc’in kapanmış kapısı, insanın kendi kırılganlığını saklama isteğinin güçlü bir sembolü olarak çizilmiş. Romandaki yazar-anlatıcı ise iyi niyetle hareket ettiğine inanan, yardım etmeyi doğal bir sorumluluk gibi gören biri. Ancak roman ilerledikçe “iyilik” adı altında yapılan müdahalelerin denetim kurma arzusuna doğru bir bilinçdışı tercih olarak varlık gösterdiği düşünülebilir. Szabó, bu karakter üzerinden insanın en temel psikolojik açmazlarından birini görünür kılar: Birini korumaya çalışırken onun sınırlarını ihlal etme ihtimali. Heö de onun iyiliği için... Eserde suçluluk duygusu, onur, mahremiyet ve aidiyet temaları iç içe anlatılmış. Kapı metaforu, bu temaların tamamını birbirine bağlayan merkezi bir unsur olarak sürekli geri döner. Bir kapının açılması ya da kapalı kalması, karakterlerin psikolojik derinliklerine dair belirgin işaretler taşır. Emerenc’in dünyasına zorla girilmesi, romanın ahlaki çatışmasını oluşturan temel eylemdir ve Szabó bu noktada herhangi bir tarafı haklı ya da haksız göstermeye çalışmaz. Bunun yerine insani zayıflıkların, iyi niyetli hataların ve kırılganlıkların yarattığı duygusal ağırlığı sade ama güçlü bir anlatımla aktarır. Kapı, iki kadın arasındaki ilişkiyi anlatmanın ötesinde, insan davranışlarının görünmeyen yönlerini sorgulayan bir eserdir.
KapıMagda Szabo · Yapı Kredi Yayınları · 20212,581 okunma