···Okunma: 01 Aralık 2025 22:59 Yazarın okuduğum ilk kitabı. Biyografi türünde yazılan kitap Beşir Fuat'ı, yazarla aralarındaki arkadaşlığı, Fuat'ın intiharını ve sebeplerini anlatıyor. Beşir Fuat'ın adını bir sohbette duymuştum. Seyirci sohbeti yapan kişiye Fuat'ı sormuş, o kişi de bilgisinin olmadığı söylemişti.
İlk intihar vakasını işittiğimde çocuktum ve intihar eden kişi tanıdığımız bir insandı. Dolayısıyla çok etkilenmiştim. O tarihten beridir intihar edenlerin hayatlarına ayrı bir ilgi duyarım. Sonraki zamanlarımda da böyle vakaları işittim, tanık oldum. Nasıl intihar ettiklerinden ziyade, neden intihar ettikleri, hayatları, o raddeye getiren nedenler nelerdir? Hep merak etmişimdir. Beşir Fuat da bu insanlardan biri. Evvela biraz kendisinden söz edeyim. Asker, yazar ,gazeteci, eleştirmen ve çevirmen. Felsefede pozitivist ve materyalist bir görüşü benimsemiş.
Çok başarılı bir asker olan Fuat, savaşlara katılmış, kahramanlıklar göstermiştir. Abdülaziz Han'ın yaverliğine kadar yükselir. Yazar, Fuat'ın Fransızca, Almanca ve İngilizceyi çok iyi konuştuğunu belirtiyor. Fuat, ailesi Suriye'ye taşındığında ordaki Cizvit okuluna gönderiliyor. Cemil Meriç, onu bu okulun zehirlediğini söyler. Fuat ise, yazdığı mektuplarda başka nedenler sıralar. Tam bir bilim aşığı olan Beşir Fuat, -kendi ifadesi ile- sağlığını bilime adadığı gibi ölümünü de bilime adar. Ölümünü an an kaleme alır ve cenazesini de Mekteb-i Tıbbiyye’ye bağışlar. Beşir Fuat 35 yaşında ölür. Böylece anlaşılıyor ki, zeka ve başarı da bir yere kadar yarar sağlıyor. Allah hepimizi böyle bir sondan korusun.
Dergah Yayınları'ndan çıkan kitap, 79 sayfadır.