Puan vermedi·500 syf.····Okunma: 01 Aralık 2025 16:50 "KEŞKE, yaptığımız hataların gecikmiş çığlığıdır."
Sema Soykan kaleminden bir köy enstitüsü romanı Keşke kitabı ile geldim. Fikret ve Sabia(Nedret) öğretmen üzerinden, onların yaşamından, keşkelerle dolu hayatlarından, aşklarından bahsederken, aynı zamanda Köy enstitülerinin açılışından kapanışına kadar, nasıl işlediği, neler yapıldığı, nasıl eğitim verildiğini ve burada verilen eğitimin önemini detaylı bir şekilde öğreniyoruz kitaptan.
Şimdilerde eğitim sistemini düşününce köy enstitülerinin büyük bir kayıp olduğunu anladım. Bilmediğim o kadar çok şey varmış ki kitabı okudukça daha iyi anladım.
1940-1980 yılları arasında Türkiye'nin yaşadığı siyasi süreçler ve toplum üzerine etkilerinden de bahsedilen kitap büyük bir araştırma sonucu titizlikle yazılmış. Üstü kapatılan gerçekler gözler önüne serilmiş.
Kitapta geçen her karakterin hayatı ayrı ayrı etkiledi beni. Sevgileri, fedakarlıkları, pişmanlıkları, keşkeleriye hepsi ayrı ayrı dokundu yüreğime. Özellikle söylemeliyim ki son sayfaları büyük bir heyecanla, merakla ve gözlerim dolu dolu okudum.
Sema Soykan'ın sade ama derin, akıcı ve öğretici üslubuyla yalnızca bir aşk hikayesi değil aynı zamanda bir dönemin hikayesi. Sadece karakterlerin keşkeleri değil, bir toplumun da keşkeleriyle yüzleşme hikayesi.
Her sayfası ayrı emek, her satırı ayrı bir özenle yazılmış mutlaka okuyun, okutun!