2025 63. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2025 20:27
Helen Garner’ın 2008’de yayımlanan ve yüz sekiz sayfaya sığdığı hâlde insanın içine koca bir ağırlık bırakan kitabı: Misafir Odası (The Spare Room). Melbourne’da yaşayan 64 yaşındaki yazar Helen’in, Sydney’den üç haftalığına yanına gelen 65 yaşındaki arkadaşı Nicola’yla geçirdiği süreç anlatıyor kitapta. Nicola, ilerlemiş hastalığına çare olacağına inandığı bir tedaviyi denemek için Helen’in şehrine geliyor ve onun evinde kalıyor. Helen başta ona tüm kalbiyle destek olsa da günler geçtikçe Nicola’nın gerçeklikten uzaklaşan hâlini, umuda neredeyse inatla tutunuşunu ve bazı acı gerçekleri görmezden gelişini fark ettikçe içindeki öfke ve yorgunluk da görünür hâle geliyor. Garner, hasta olan kişinin duygularından çok bakım verenin iç dünyasına eğiliyor. Tükenmişlik, sabır, suçluluk, çatışma… Birine iyi gelmeye çalışırken insanın kendi sınırlarıyla nasıl yüzleştiğini yalın bir dil ile gösteriyor. Tonu ve duygusu itibarıyla (her ne kadar sonlara doğru atmosfer değişse de) bana Pedro Almodóvar’ın 2024 yapımı Yandaki Oda (The Room Next Door) filmini anımsattı. İkisinin de temelinde aynı hüzünlü duygu iklimi var çünkü. Yakın birine destek olurken kendi duygularıyla gelgit yaşamış olanlar veya bakım vermenin görünmeyen tarafını anlamak isteyenler okuyabilir. @_sayfayolcusu_
Misafir OdasıHelen Garner · Yapı Kredi Yayınları · 2021582 okunma