2025 119. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 10:04
Samet Ağaoğlu Nahit için "Rönesans gibi kadın" demiş. Cahit Külebi'yse Nahit'e "Koruyucu meleğimiz" diyormuş. Beni en çok etkileyen, Cemal Süreya'nın tanımı oldu: "Cumhuriyet gibi kadın!" Biyografik bir roman, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve ilk yıllarında, aydın, eğitimli ve cesur bir Cumhuriyet kadını olan Nahit Gelenbevî'nin (Fıratlı) hayatını merkeze alıyor. Kitap, hem güçlü bir kadın portresi çizmekte, hem de yakın tarihe ve edebiyat çevrelerine ışık tutmakta. Kitap, Nahit Hanım'ın sadece kişisel hayatını, aşklarını ve zorluklarını değil, aynı zamanda onun bir Cumhuriyet öğretmeni olarak üstlendiği görevi ve genç Türkiye'ye olan katkılarını da ele alıyor. Cemal Süreya'nın kendisine yakıştırdığı "Cumhuriyet gibi kadın" tanımının hakkını veren, döneminin aydınlanma ruhunu temsil eden bir figür sunuyor. Roman, Nahit Hanım'ın en yakın dostu Nermin Hanım'ın ağzından, bir tanıklık anlatısıyla ilerliyor. Bu teknik, okuyucuyu dönemin atmosferine çekerek samimi ve akıcı bir okuma deneyimi sağlıyor. Eser, 1930'lu ve 1940'lı yılların Ankara'sının şehirleşme sürecini, kültürel ve siyasi atmosferini ayrıntılarıyla aktarırken, aynı zamanda Nahit Hanım'ın çevresinde yer alan Sabahattin Ali, Necip Fazıl Kısakürek, Orhan Veli Kanık, Hasan Âli Yücel gibi Türk edebiyatının önemli isimleriyle olan ilişkilerine ve anılarına da geniş yer veriyor. Bu yönüyle sadece bir biyografi değil, aynı zamanda edebiyat tarihi ve dönem romanı niteliği taşıyor. İtiraf etmem gerekir ki, Cumhuriyet dönemi yazarlarının kitaplarında sıkça çağdaşı yazarlardan da bahsetmeleri birçok yazarı yeniden keşfetmeme bir kapı açıyor. Bunlardan biri de Necip Fazıl Kısakürek. Onun kumarbaz, dönek, açgözlü, beleşçi yönlerini farklı yazarların kitaplarından öğrenmiştim fakat evli bir kadını defalarca taciz ettiğini de bu kitaptan öğrendim. Hayat sürprizlerle dolu. Balcıgil'in biyografik romanlarında sıkça görülen akıcı dili ve soluk kesen olay örgüsü, okuyucuyu 520 sayfalık kalın cüssesine rağmen kitaba bağlıyor. Cumhuriyet'in kuruluş yıllarına, Atatürk'le dans sahnesine, Ankara'nın ilk aydın çevrelerine dair detaylı bilgiler ve anektodlar sunması, esere tarihsel derinlik katıyor. Cumhuriyet Gibi Kadın: Nahit Hanım; tarihe, edebiyata ve güçlü kadın hikâyelerine ilgi duyanlar için kesinlikle tavsiye edebileceğim, bilgilendirici ve keyifli bir biyografik roman. Osman Balcıgil, Nahit Hanım'ın hayatını anlatarak, genç Cumhuriyet'in kültürel doğuşunu ve ideolojisini başarılı bir şekilde gözler önüne sermiş. İyi okumalar..
Cumhuriyet Gibi Bir Kadın Nahit HanımOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 2025835 okunma