“Yabancı” yabancı değil.
2025 27. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 11:53
Yaklaşık olarak 15 yıl aradan sonra ikinci kez okudum Yabancı’yı. Kitabın hangi karakteri daha çok yabancı bilemedim. Annesinin ölümünü bile kayıtsızlıkla karşılayan, tüm duyguları elinin tersiyle itmiş Meursault mu yabancı? Kendi duygularından çok karşısındaki erkeğin duygusuna hapsolmuş, mütemadiyen sevgi dilenen Marie mi yabancı? Köpeğiyle sıra dışı bir ilişkisi olan, hayatta köpeğinden başka kimsesi olmayan zavallı Salamano mu yabancı? Meursault’un ‘tuhaf’ tüm davranışlarının kaynağında yatan anne mi yabancı? Kitapta adıyla bile anılmayan Arap mı yabancı?  Insanların kendisi hakkında ne dediği ile kafayı bozmuş, Meursault’un dostluğuna muhtaç Raymond mu yabancı? Meursault bence şöyle hissediyor; bir şey hissetmek zorunda değilim, hissettim diyelim bunu dile getirmek, göstermek zorunda değilim. O, tüm duyguların anlamsızlığından kaynaklı tepkisizleşmeye neden olan yabancılaşma yaşamış bir yabancıdır. Derin bir ikilem içindedir hissettiği gibi durunca topluma yabancı olur, toplum gibi hissederse kendine yabancı olur. Aslında hepimiz gibi… yani ‘Yabancı’ yabancı değil.
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2025137bin okunma
youtu.be/rJ8iv5qkdYg?si=... Kanalımda okuduğum kitapların özetlerini paylaşıyorum ☺️henüz çok küçük bir kanalim var, abone olur musunuz 🙏🏼☺️