···Okunma: 10 Kasım 2025 15:03 Sahaf Mendel iki novella ve bir hikayeden oluşan kısa ama çok etkileyici, dokunaklı bir kitaptı. Zweig okumayı özlediğimde elime aldığım bu kitabı, sindire sindire, düşünerek, hikayelerin geçtiği zamanları araştırarak okudum.
Mendel sadece bir sahaf değil eşsiz hafızası ve bilgeliğiyle insanı kendine hayran bırakan bir antikacıdır. Para, dünyevi şeyler umurunda değildir. Zamanının çoğunu Viyana'da Gluck kafede işte böyle bir masada okuyarak geçirir. Ve okuyucu da sayfaları çevirdikçe onun trajedik öyküsüne tanıklık eder.
Görünmeyen Koleksiyoncu adlı diğer hikaye yi de ilgiyle okudum. Dönemin siyasi ve toplumsal yapısına da mercek tutan bu hikaye de, kokeksiyon tutkusu olan eski bir askerin trajedik öyküsü beni oldukça düşündürdü.
Bir diğer kısacık hikaye ise Anton'un hikayesi. Paraya değer vermeyen, iyilik, barış, sevgi, yardımlaşma, sonsuz güven gibi erdemleri öne çıkaran Anton, tek başına gösterdiği çabayla etrafını etki altına alıp, ütopik bir dünya yaratıyor.