2023 7. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2023 21:52
"Tanrı’nın dengi olmaya kalkışan sonsuza kadar lanetlenecektir!" Zacharius Usta olağan üstü ince bir işçilikle ürettiği saatlerle Cenevre şehrinin gururudur. Ünü İsviçre sınırlarını aşıp Fransa ve Almanya'ya kadar uzanmıştır. Saatçiliğin ilerleyen bilime ayak uydurmasıyla, Zacharius Usta da saat maşasını icat eder. Bu icadının ardından kibir başını döndürür. Öyle ya, Tanrı sonsuzluğu yarattıysa, kendisi de zamanı yaratmıştır. Ancak günün birinde imal edip sattığı bütün saatlerin ortada görünür bir sebep olmaksızın birden durmasıyla, öfkeli müşteriler evinin kapısını çalmaya başlar. Bilimle manevi değerler arkasındaki çatışma Jules Verne'in 1854 yılında yayımladığı bu fantastik öykünün ana temasıdır. Kibrine yenilip ölümsüzlüğün peşine düşen ve ruhunu kaybeden Zacharius Usta için çöküş kaçınılmazdır. Eleştiri konusuna gelecek olursak tıpkı çok sevdiğiniz bir filmi ilerlete ilerlete izlediğinizde detayları kaçırıp sadece konuya hakim olacağınız gibi bu kitap da okuru detayların güzelliğinden mahrum bırakmış fakat oldukça etkileyici bir konuyu ele almış. Yazarın aklına güzel bir fikir gelmesiyle beraber hemen kağıdı, kalemi eline alıp unutmadan hızlıca yazayım da bitsin demiş hissiyatını aldım bir okur olarak. Eleştirim sadece bu yönde olabilir. Onun haricinde bu kitaptan esinlenilerek oldukça güzel bir tiyatro eseri de yazılabileceğini düşünüyorum. İçerisindeki fantastik ve kasvetli unsurlar, seyirciye çok daha iyi aşılanabilir, hatta belki kitapta saklanmış detaylar da sahnede daha iyi vurgulanabilir. ——————————— Spoiler ——————————— Öyküde Zacharius Usta, şimdiye kadar zamanı en doğru ve uzun süre bozulmadan ölçmeyi başarmış saatleri icat eden çağının en iyi saat ustalarındandır. Fakat yaşı ilerledikçe ve başarıları arttıkça gururu ve kibri artmaktadır. Zamanin kendisine bağlı olduğunu, ürettiği saatleri olmazsa zamanın da ilerlemeyeceğini söyler,kendisini zamanın efendisi zannetmeye başlar. Bir gün saatleri bozulmaya başlar ve sebebini anlayamaz. Saatleri bozuldukça tüm saatleri bozulursa kendi hayatının da sona ereceğini düşünmeye başlar. Bir yandan iyice artarken bir yandan bozulan saatlerini tamir edememesi ve bunun sebebini anlayamaması dengesini iyice bozar. Kendini çok seven kızı ve yardımcılarını görmemeye, onlara acı vermeye başlar. Kibir sebebiyle sahip olduğu sevgiyi, güzellikleri görmeyip değerini bilemeyen Zacharius Usta sonunda kibri yüzünden iyice aklını kaybeder ve çalışan son saatinin de ellerinde parçalanmasıyla kötü bir şekilde ölür. Zacharius UstaZacharius Usta Jules VerneJules Verne
Zacharius UstaJules Verne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202124,9bin okunma