Hayvan Çiftliği
2025 71. kitabı
Bugün Hayvan Çiftliğini bitirdim ve açıkçası kafam biraz karışık ama iyi anlamda. Kitapta hayvanlar konuşuyor diye ilk başta çok sevimli bir hikâye sanmıştım ama okudukça aslında anlatılmak istenenin çok daha derin olduğunu fark ettim. Beni en şaşırtan şey de bu oldu. Çiftlikteki hayvanların birlikte çalışıp sonra yavaş yavaş aralarının bozulması… domuzların başta herkese eşit davranıyormuş gibi görünüp sonra değişmeye başlaması… tüm bunları okurken “Nasıl yani? Böyle olmaması gerekiyordu ki!” diye düşündüm. Bazen o kadar sinirlendim ki, kitabı kapatıp içimden “Bu haksızlık ama!” dedim. Ama sanırım kitabın amacı da tam olarak bu: Bir şeylerin nasıl yavaş yavaş bozulabildiğini göstermek. Özellikle Snowball ile Napolyon’un arasındaki olaylar beni çok etkiledi. Birlikte başlayıp sonra tamamen ayrılmaları, güç yüzünden her şeyin değişmesi… Gerçek hayatta da bazen böyle olmuyor mu? Bir şeyler güzel başlıyor ama zamanla herkesin niyeti ortaya çıkıyor. En üzüldüğüm karakter ise Boxer oldu. O kadar çalışkan ve iyi kalpliydi ki, başına gelenleri ... Keşke herkes onun kadar temiz kalpli olabilseydi. Bugün kitabı kapattığımda içimde garip bir sessizlik hissettim. Sanki bana “Her şey göründüğü gibi olmayabilir” demeye çalışıyordu. Bu kitabı okuduktan sonra uzun süre bazı sahneler aklımdan çıkmayacak gibi. Hayvan Çiftliği beni düşündürdü, şaşırttı ve biraz da üzdü… Ama bence bazı kitaplar tam da bu yüzden değerli.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,4bin okunma