Durağan Bir Sessizlikten Fırtınalı Bir Son Düzlüğe
2025 38. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2025 19:01
Sarah J. MaasSarah J. Maas ’ın Cam ŞatoCam Şato serisinin üçüncü kitabı Ateşin VarisiAteşin Varisi sonunda bitirdiğim için oldukça mutluyum. Çünkü bu kitap benim için normalden çok daha uzun sürdü. Genelde kitaplarımı 1-2 günde bitiririm fakat bu sefer tam 8 günümü aldı. Hatta okuma isteğimi kaybetmemek için bu süreçte 15 çizgi roman bitirdim. Kendimi aktif tutup okuma isteğimi korumaya çalıştım. Ateş Varisinde karakterlerin farklı yerlere dağılması seriye yeni yüzler eklenmesine sebep oluyor. Bu da kitabın ve karakterlerin alışma sürecini uzatıyor. Üstelik kitap bir geçiş kitabı olduğu için okuması daha yorucu hale geliyor. Alıştığım karakterlerle bile yaklaşık 480 sayfa boyunca bağ kuramadım. Son 140 sayfa ise bana göre kitabın en güçlü ve en güzel kısmıydı. O bölümleri okuyabildiğime gerçekten şükrettim; gelmeyecek sandığım yoğunluk ve duygu sonunda geldi. Celaena dışında başka karakterlerden okumak seriye olan bağımı zorlaştırdı. Özellikle Manon’un bölümlerini çoğu zaman atlamak istedim. Ejderhasıyla bağ kurana kadar karaktere hiç ısınamadım, cadıları ise neredeyse hiç sevmedim. Belki sadece Asteria’ya biraz daha sıcak bakabildim. Onun dışında kültürleri, davranışları, karakterleri bana hiç hitap etmedi. Hatta Manon’un ejderhası Abraxos, klandan çok daha sempatik geldi ve onun sahneleri okumayı daha katlanılır kıldı. Kitap boyunca beni en çok hayal kırıklığına uğratan şeylerden biri de tekrar eden olay örgüsü oldu. İlk kitapta Celaena şatonun derinliklerinde canavar öldürüyordu, ikinci kitapta yine benzer bir döngü vardı. İlk kitapta Celaena Chaol’dan eğitim alıyordu, bu kitapta ise Rowan’dan. Yine ilk kitapta Celaena ile Dorian’ın yakınlaşmasını okurken burada Dorian ve Sorscha’nın ilişkisine tanık olduk. Artık farklı şeyler görmek istiyorum; sürekli aynı formül üzerinden ilerlenmesi okuma deneyimini sıkıcı hale getiriyor. Aedion kitapta sevmekten keyif aldığım bir karakter oldu. Chaol’un 600 sayfa boyunca kararsız kalması ve bir türlü net bir tavır sergileyememesi ise oldukça yıpratıcıydı. Dorian’da da büyük bir farklılık yoktu, sadece yeniden âşık olması dışında. Tüm bu durağanlığa rağmen kitabın son 140 sayfası olağanüstüydü. O bölümler tek başına yayımlansa dahi 10 puanlık bir kitaba dönüşebilirdi. Duygular ve düşünceler o kadar güzel işlenmişti ki 54. bölümde neredeyse ağlayacaktım. Final sahneleri kitabı bambaşka bir noktaya taşıdı. Eğer son düzlük olmasaydı kitaba 5 puan verirdim, ama final sayesinde 7’ye yükselttim. Sonuç olarak Ateş Varisi benim için biraz hayal kırıklığı oldu. Seriyi devam ettirebilmek için katlanılması gereken, temposu düşük ama sonuyla etki bırakan bir kitap olarak gördüm.
Ateşin VarisiSarah J. Maas · Dex Yayınları · 20202,795 okunma
Ben de şu an kitabın 500. sayfasına geldim. Olaylar yeni başlıyor gibi. Yorumlarınıza katılıyorum hatta kitap o kadar ilerlemedi ki bende bir sorun mu var acaba diyerek inceleme okumaya başladım. Kitabı bitirdiğinize göre seriye devam etmeyi düşünüyor musunuz merak ettim ben şu an için kararsızım
Selenay Sarıkaya Daban
Ben serinin tüm kitaplarını set şeklinde aldım galiba bu yüzden ilerleyen kitaplar hayal kırıklığı olsa da devam edeceğim 😅 Onun haricinde bahsettiğim gibi son 140 sayfa su gibi akıyor ve etkileneceğiniz sahneler gelecek seriye tekrar tutunacaksınız. Ben şuan Suikastçının Hançerini okuyorum aslında bu kitap ilk kitaptan öncesini anlatıyor ama Ateşin Varisinden sonra iyi geldi tekte 200 küsür sayfa okudum nefes almak gibiydi. Seriye biraz ara verince tekrar okumak isteği ateşleniyor. Bu yüzden 3 ve 4 arası bu novellayı okumak iyi gelebilir.