Puan vermedi·308 syf.····Okunma: 01 Aralık 2025 00:26 Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza Macar yazar Sandor Marai ve onun “ İşin Aslı Judit ve Sonrası” kitabı ile geldim. Yazarın daha önce Mumlar Sonuna Kadar Yanar kitabını da okumuştum.
Kitap, Peter,Ilonka ve Judit adında üç karakterin her birinin de monolog şeklinde anlattığı üç bölümden oluşuyor. Kitabın kısacık özetini yapacak olursak Peter’in önce Ilonka ile evlenip aklının ve gönlünün Judit’te kalmasıyla Ilonka’dan ayrılıp Juditle evlenmesini konu alıyor.
Peter, burjuva bir aileden gelen varlıklı, kültürlü ama gönül işlerinde hiçbir zaman doğru düşünemeyen ve davranamayan bir karakter.
Ilonka, Peter’in ilk eşi. Asil, kocasını seven, kültürlü, nerede nasıl davranacağını ve konuşacağını bilen birisi. Ayrıca kitapta çok güzel olduğuna dair bir sürü tasvir var.
Judit, kitaba da ismini veren karakter. Köylü ve kültürlü olmayan ve çok fakir bir aileden gelen hizmetçilik yaparak hayatını kazanan bir kadın.
Kitabın konusunun ne kadar sıradan ve basit görünsede Marai, aşk, sevgi, nefret,ihanet, fedakarlık,sosyal statü, savaşın yıkıcı etkisi, insan ve toplum psikolojisi gibi konularda o kadar güzel tasvirler, benzetmeler ve tanımlamalar yapıyor ki kitabın lezzeti ve değeri de böyle ortaya çıkıyor. Kitapta çok fazla yerin altını çizdim. Bazen kalem yanımda olmadı fotoğrafını çektim. Çünkü Marai’nin sözleri, tespitleri içime işledi.
Özellikle karakterler üzerinden saf aşkı, sevginin en temiz halini de görüyoruz, aşkı, sevgiyi paraya, statükoya ulaşmak için bir basamak olan sevgiyi de görüyoruz. Ve bunları sadece üç karakterin anlattığı monologlarda sıkılmadan usanmadan okuyoruz. Ayrıca Marai bir olayı, durumu yada yeri tasvir ederken de Rus yazarlardan biri tasvir ediyormuşuz gibi oluyoruz. Yada Yaşar Kemal sanki Çukurova’yı tasvir ediyormuş gibi.
Bu kitap kesinlikle yazarın son okuduğum kitabı olmayacak. Herkese tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar..