2023 63. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2023 00:00
Çağdaş klasikler arasına girmiş bu eser; 14. yüzyıl Orta Çağ Avrupasının, İtalya'sında bir manastırda geçen cinayet ve cinayetler serisinin soruşturulmasını konu alıyor. Evet kitabın adından bağımsız olarak tarihi bir kurmaca polisiye romanı #gülünadı Tarihi polisiye romanı olarak anılsa da kitabın içeriği çok daha fazlasını barındırıyor. Bir roman olmasının yanı sıra âdeta ansiklopedi niteliği de taşıyor. Buna sebebiyet kesinlikle yazarın bir Orta Çağ bilgini ve uzun yıllarını bu hususta araştırmalar yaparak geçirmiş olması. Kitapta büyük bir eleştiri var hatta çoğunlukla yazarın; kilise içerisindeki din adamlarının mezhep çatışmalarına, yozlaşmış, sapkınlaşmış rahiplere ve manastır yaşamına yönelik ağır eleştirilerini okuyoruz. Eleştiriler tamamen döneminin skolastik düşünce yapısını ve bağnaz din yaşamını hedef alıyor. Yer yer etkileyici anlatıma sahip olup içeriği sebebiyle okuması ağır bir roman. Dünya çapında sevildiği, ilgi gördüğü kadar yarım bırakanın da fazla olduğu bir kitap. Yarısına geldiğim hâlde zihnimde hâlâ "Acaba burada bıraksam mı?" düşünceleri dolaşıyordu. Her kitabın bir zamanının olduğunu düşünürdüm fakat daha önce hiç bu durum içerisinde bulmamıştım kendimi. Naçizane tavsiyem belirli bir alt seviyeye ulaştıktan sonra bu eseri okumanız ancak o zaman değerinin farkına varılabilir.
Gülün AdıUmberto Eco · Can Yayınları · 202015,9bin okunma