Doğru Yoldan Ayrılanların Varoluşsal Manifestosu
2023 3. kitabı
​"Oğuz Atay, bu eseriyle beni direkt olarak profilimin temel felsefesine, yani 'yaşamın akışına bırakmayı öğrenme' ve 'doğru yoldan ayrılmama' ikilemine götürdü. Tutunamayanlar, toplumun dayattığı o 'doğru yol'dan gönüllü ya da zorunlu olarak ayrılan Selim Işık'ın, otoyoldan sapıp ruhunun en derin dehlizlerinde kayboluşunun estetik ve acı dolu bir kaydıdır." 1. Varoluşsal Roman ve Etik: "Selim'in intiharı, aslında sadece bireysel bir son değil, toplumun entelektüel ve etik değerleri nasıl yok ettiğinin bir sonucudur. Bu, Beşeri Bilimler perspektifinden, aydın kişinin 'tutunma' zorunluluğunun getirdiği bir isyan belgesidir. Etik ve Ahlak soruları, romanın her sayfasında okuyucunun yüzüne çarpılır." ​2. Ruhun Derinlikleri ve Dil: "Atay, karakterlerinin iç dünyasındaki karmaşayı, ruhunun kalemiyle inanılmaz bir zekâ ve ironiyle yazıyor. Turgut Özben'in Selim'in izini sürerken yaşadığı dönüşüm, hepimizin kendi Varoluş sorgulamamızın bir yansıması. Okuyucu olarak biz de kendimizi o labirentin içinde buluyoruz." ​3. Estetik (Sanat): "Romanın deneysel dili ve yapısı, onu sadece bir metin değil, bir Sanat eseri haline getiriyor. Biçim ve içerik, 'tutunamayan' olmanın ne anlama geldiğini çarpıcı bir şekilde gösteriyor." ​"Bu eser, okuma serüvenimin kilometre taşlarından biri. Eğer Varoluşun Kitaplığının kapısını aralamak istiyorsanız, Selim ve Turgut'un hikayesine kulak verin. Ancak uyarıyorum: Bu metin sizi asla bıraktığınız yerde bırakmayacaktır."
TutunamayanlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202474,8bin okunma