···Okunma: 05 Aralık 2025 11:06 Sizlerle Osmanlı döneminde 15. yüzyılda yaşamış Havleti tarikatinin İstanbul temsilcilerindem Cemal-i Halveti'nin #allahkulunuseverse eserini paylaşacağım. Kitap mutasavvıfın risale şeklinde kaleme aldığı üç çalışmasından oluşuyor.
İlk bölüm Habbetü'l-Mehabbe'de (Sevgi Tohumu); peygamber efendimizin "Allah bir kulunu sevdiğinde ona hiçbir günah zarar veremez" hadisini açıklayan alim Allah'ın sevgisinden maksatın beş ayrı deruni manasına değiniyor ki "Hiçbir günah zarar veremez" ibaresi beni olduğu kadar sizi de düşündüreceğine eminim.
İkinci bölüm Siracü's-Salikin'de (Saliklerin Kandili); seyr-i sülük yoluna girenler salikleri tarif eden Halveti insanın yaratılışının dört görünen (hava, su, toprak, ateş) dörtte görünmeyen (nefis, kalp, ruh, sır) unsurundan bahseder. Görünen unsurlar tıp ilmiyle alakalı iken görünmeyen kısım seyr-i sülük ile ilgilidir. Nefis aşamasındaki sıradan insanın kalp aşamasına gelmesi kendine başına olabilirken ruh ve sır aşaması bir alimin yardımıyla mümkün ve salik kalpten ruha varınca kalbi Allah'ın arşı, ruhtan sır'a varınca kalbi Allah'ın aynası olur ki dört aşamada birbirinden meşakkatli. Dünyadaki pek çok şey gibi seyr-i sülükte emek istiyor ve Allah yolunda harcanan emek en hayırlı olanı.
Gelelim üçüncü bölüme; Muhyiddin Arabi'nin "Rab haktır, kul da haktır" sözünün açıklamasını mutasavvıf mana ilminin ince detaylarına vurgu yapıyor. Çünkü Arabi'nin Vahdeti Vücud teorisinden en çok etkilenen isimlerden birisi.
Son olarak daha kolay bir okuma serüveni için eseri okumadan evvel tasavvufu, okurken de kitapta geçen sufi terimleri araştırmanızı tavsiye ederim.
"Bizim uğrumuzda elinden geleni çabayı sarf edenlere gelince, onları bize ulaşan yollara mutlaka yöneltiriz."
Ankebut Suresi 69