·256 syf.····Okunma: 05 Aralık 2025 15:23 Kitap, yeryüzünde, özgür düşünce, pozitif bilimler, felsefe, edebiyat ve şiir gibi alanlarda Ege’nin bütün dünyaya öncülük etmiş olduğunu belgeleri ve örnekleri ile ortaya koyuyor. 3000 yıl boyunca doğunun egemenliğinde olan kültür liderliği Milat’tan önce 650 yıllarında Ege’ye geçmiş ve orada bugünkü batı uygarlığının temelleri atılmış. Yani Ege günümüz medeniyetinin hem taşıyıcısı, hem üstüne kattıklarıyla yaratıcısı durumunda.
Batı uygarlığının ilk anıtsal edebi eseri İlyada destanı Homeros tarafından Ege’de, İzmir’de yazılıyor. Ayrıca batı uygarlığının ilk lirik şiiri, müzik ve tarih eserleri de Ege’de yaratılmış, oradan yunanistan’a geçmiş.
Özgür düşünce, dini kaygılardan, ilkel inançlardan sıyrılarak, doğayı bilimsel yöntemle incelemenin ilk örnekleri Ege’de Milet’te gerçekleşiyor.
Günümüz mimarlığının temeli İon mimarlığı ve onun ilk şekli Aiol düzeni İzmir’de yaratılıyor. İlk anıtsal tapınak Efes kentinde.
Izgara biçimli ilk kent planlaması Hipodamos tarafından Ege’nin Miletos kentinde gerçekleştiriliyor.
 Para Lidya ve ion kentlerinin ortak yaratısı olarak ortaya çıkıyor.
Eski çağın en büyük askeri ve güvenceli kara ticaret yolu yolu İran’dan başlıyor-Ege’de Efes kentinde son buluyordu. Bu karayolu hiçbir teknolojik iletişim olanağının olmadığı eski Çağlar‘da dünyaya kültür taşıyor, medeniyetin Orta Doğu, Anadolu ve Ege’den tüm dünyaya yayılmasını sağlıyordu.
Türkler Anadolu’ya geldiğinden bu yana binlerce yıl içinde düzinelerce uygarlık bu topraklarda yan yana yaşamış , üst üste sıralanmış, dünyada eşi olmayan bir kültür mozaiği bırakmışlar. Hititler , Urartular , Frigler ,  karyalılar, Likyalılar, Romalılar… Bu medeniyetlerin hiçbiri dış ülkelere göç etmediler. Bizler, bu medeniyetlerin torunlarıyız. Anadolu’da yaşamış bütün bu uygarlıkların devamıyız. İşte kitap tüm netliğiyle bu uygarlık mirasımızı belgeleriyle ortaya koyuyor. Bu değerli eseri herkese tavsiye ederim.