2025 14. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2025 22:49
️KIRMIZI PAZARTESİ / GABRIEL GARCİA MÂRQUEZ️ Orijinal adı Cronica de Una Muerte Anunciada (İlan edilmiş ölümünün kronolojiği) Türkçe'ye ise Kırmızı Pazartesi olarak çevrilmiştir. 1982'de ise Nobel edebiyat ödülünü almıştır... Gabriel García Marquez kitabında çoçukluğunu geçirdiği kasabadaki yaşanan namus cinayetinin ön perdesinde olanları ve sonrasında yaşananları , 23 yıl sonra geldiği kasabada, olayın şahitleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda kaleme alıyor... Konunun özetine gelecek olursak ️Angela Vicario'nun Bayardo San Roman ile evlendiği günün gecesinde bakire olmadığı gerekçesiyle eşi tarafından, ailesinin evine geri getirilmesiyle olayın ilk perdesi aranalıyor. Başlarda evleneceği adama gerçekleri söylemek isteyen Angel etrafındaki kişilerin söylemlerine dayanarak gerçekleri saklamayı seçiyor hatta gecesinde nasıl bir yol izlemesi gerektiği atıflarıda bir bir hafızasına kazıyor lakin daha sonra bu karardan vazgeçmesi bu evliliğin 6 saatlik kısa bir süre içerisinde sona ermesine neden oluyor. Gecenin sabahında ise gerçekleri öğrenen Pablo ve Pedro Vicario adlarına sahip ikiz kardeşler ailelerinin namusunu kurtarmak amacıyla böylesine vahşet bir cinayeti işlemeye karar veriyorlar... "O zavallı çoçuklar kimseyi öldüremezler..." "Uyku uyumamış insanların saçmalıkları..." İşte bu ifadeler Vicario kardeşler için öylesine söylenen sözlerden sadece birkaçı... "Kırmızı Pazartesi", sadece bir cinayet hikayesini değil, Toplumsal ahlak kurallarını, kişilerin vicdanını, adaleti... Toplumun bir suç karşısında susarak böylesine bir suçun nasıl ortağı olduğunu gayet açık bir dille ifade ediyor... Ne yazık ki insanlara yakıştırdığımız iyi veya kötü kalıplar çoğu zaman bizi hayal kırıklığına uğratır. Okurken en çok bunun farkına varacaksınız... *"Aşk avına çıkmak, şahinle avlanmak gibidir." *"Sanki iki kez uyanık olmak gibi bir şeydi." Syf 72 *"Bana bir önyargı verin, dünyayı yerinden oynatayım." Syf 90 *"Kader bizleri görünmez kılar." Syf 100
Kırmızı PazartesiGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202595,3bin okunma