Kendime İnceleme
2025 42. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2025 16:12
Kitabın bende uyandırdığı hislere geçmeden önce kitabı okumak isteyenlere de bir fikir vermiş olayım: Kitabımız imparator-filozof Marcus Aurelius'un MS 161-180 yılları arasında "kendine" yazdığı özel notları, ahlaki nasihatleri içeriyor. Tavsiyem başucu kitabı gibi günde birkaç not okuyup kendinize düşünme ve yorumlama fırsatı vererek ilerlemeniz (ben böyle yapamadım dili çok akıcı oldugu icin ama belli aralıklarla elime alıp bölümlere tekrar tekrar göz atmayı düşünüyorum. Eğer kendinizi geliştirme ve sorgulama motivasyonunuz yüksekse tek seferde de rahatça okuyabilirsniz. Dili epey yalın ve akıcı. Benzetmeler güzel ve doğal. Nasihatlerin içeriği ise çok geniş: stoacılık, insanlar arası ilişkiler, zamanın önemi, duyguların ve zihnin yönetimi, kader ve doğaya uyum gibi pek çok konu hakkında dağınık öğütler mevcut. Okurken bazı öğütler üstüne biraz daha yazılmasını isterdim açıkçası ama devamı kendi düşüncemize bırakılmış diye yorumladım. Marcus Aurelius'un sadece kendine yazdığı bu öğütlerinin asırları ve denizleri aşıp insanlığın bütününe hitap eden bir eser haline gelmesi çok müthiş bir şey. Günümüzde her şeyin en güncel ve moda hali sevilip tercih edilirken yaklaşık 1800 yıl önce yazılmış bu eserin (ve bunun gibi pek çok kitabın) hala insanların ellerinde ve dillerinde dolaşması yazarlara ve okurlara olan saygımı kat kat arttırıyor. 1800 yıl içinde neler neler değişti, ama insanlık, insan olma fikri hala aynı. İçimizde binlerce yıllık bir fikir mirası mevcut. Temelde hala aynı şeyleri sorgulayıp, aynı şeylere üzülüp mutlu oluyoruz. Binlerce yıl önce yaşamış biriyle belki bire bir aynı mutluluğu paylaşmıyoruz, ama fizyolojik açıdan aynı hormonları, kimyasalları salgılıyoruz. Bu fikir nedense beni çok heyecanlandırıyor. Günümüzde böyle bi kitap yazılsaydı muhtemelen içeriğinde bolca sosyal medya ve teknolojinin hızla gelişimine dair yakınmalar ve buna yönelik tavsiyeler olurdu. Bugün tartışma konumuz sosyal medya veya yapay zeka ise yarın belki robotlar ve uzay olacak. Ama özünde aslında aynı şeyleri sorguluyor ve arzuluyor olacağız: insanın kendini geliştirme ve daha iyi biri olma arzusu, varoluşunu sorgulama, çevresindeki insanlarla geçinme... Sadece çevremizdeki bunları yansıtan araçlar değişiyor yoksa görüntü aynı.
Kendime DüşüncelerMarcus Aurelius · Can Yayınları · 202327,9bin okunma