2025 11. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2025 00:08
Hilmi Tezgör’ün Bir Plaktan İçeri’si, popüler müzik tarihinin farklı dönemlerinden seçilmiş on beş albüm üzerinden müziğin kişisel ifadeye nasıl dönüştüğünü inceliyor. Tezgör, tür ayrımı gözetmeden ele aldığı bu albümlerde, sanatçıların iç dünyalarını seslerine, şarkı sözlerine ve kayıt atmosferine nasıl kodladıklarını takip ediyor. Her bir çalışma, yalnızca ait olduğu dönemin müzikal estetiğini değil; aynı zamanda sanatçısını dönüştüren kırılma anlarını, duygusal yükleri ve ruhsal çalkantıları da görünür kılıyor. Kitapta Billie Holiday’in Lady in Satin’inden The Doors’un ilk albümüne; John Lennon’ın Plastic Ono Band’inden Joni Mitchell’ın Blue’suna; Nick Drake’in Pink Moon’undan Bob Marley & The Wailers’ın Exodus’una uzanan geniş ve etkileyici bir seçki yer alıyor. Joy Division’dan Diamanda Galás’a, Hellhammer’dan Marillion’a, Patti Smith’ten Gil Scott-Heron, Leonard Cohen, Nick Cave ve Ozzy Osbourne’a kadar uzanan bu liste, Tezgör’ün müziğe bakışının hem cesur hem de kapsayıcı olduğunu gösteriyor. Tezgör, her albüme sadece müzikolojik bir nesne gibi yaklaşmıyor; sanatçının hayatıyla, yaşadığı kırılmalarla ve üretim sürecinin duygusal gerilimiyle birlikte okuyor. Şarkı sözlerinin ne söylediğine, hangi ruh hâli içinde yazıldığına, hangi içsel yüzleşmeleri içerdiğine bakıyor. Bu yönüyle Bir Plaktan İçeri, müziği bir ifade biçimi olarak ele alan; kişisel hikâyenin evrensel duygularla nasıl buluştuğunu araştıran, derinlikli bir çalışma olarak öne çıkıyor.
Bir Plaktan İçeriHilmi Tezgör · Sanat Kritik Yayıncılık · 20241 okunma